«Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» βλέπει η Πολωνία

«Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» βλέπει η Πολωνία

Ραγδαία επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Κάθε εβδομάδα και χειρότερα… Οι σχέσεις Βρυξελλών – Βαρσοβίας επιδεινώθηκαν έτι περαιτέρω χθες, μετά τη συνέντευξη του Ματέους Μοραβιέτσκι στους Financial Times, στην οποία ο Πολωνός πρωθυπουργός έκανε λόγο για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Αν η Κομισιόν ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας με όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας», είπε ο Μοραβιέτσκι.

Η Σύνοδος Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας δεν φαίνεται να συνέτεινε στην εκτόνωση της διαμάχης, ενώ η Γερμανία παίρνει τις αποστάσεις της, με την Α. Μέρκελ να κάνει λόγο για ζήτημα που πρέπει να λυθεί «ανάμεσα στην Κομισιόν και τη Βαρσοβία». Το τελευταίο επεισόδιο της διαμάχης αφορά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Πολωνίας, το οποίο γνωμοδότησε ότι το πολωνικό σύνταγμα είναι ασύμβατο σε κάποια σημεία με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Πολωνικό συνταγματικό δικαστήριο γνωμοδότησε ότι το σύνταγμα της χώρας είναι ασύμβατο σε κάποια σημεία με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Προειδοποίηση

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απείλησε την Πολωνία ότι αν δεν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του δικαστηρίου μπορεί να υπάρξει αναστολή χορήγησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, με βάση τον μηχανισμό της αιρεσιμότητας. Στη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, ο Μοραβιέτσκι είπε ότι η Πολωνία μπορεί να απαντήσει μπλοκάροντας σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως η «πράσινη συμφωνία».  

Στο κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα προέτρεψε την Κομισιόν να μην υποχωρήσει. «Είναι θλιβερό ότι μπορεί να χρειάζονται τέτοια οικονομικά μέτρα. Αλλά τουλάχιστον μπορεί να λειτουργήσουν. Πρόσφατα, κάποιες πολωνικές επαρχίες απέσυραν ψηφίσματα κατά των ΛΟΑΤΚΙ όταν η Κομισιόν απείλησε να κόψει τη χρηματοδότηση», σημείωσε, ενώ προειδοποίησε όσους στην Ε.Ε. εκφράζουν θεμιτές ανησυχίες για την ισορροπία ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και την εθνική κυριαρχία, ότι «τα επιχειρήματά τους υπονομεύονται όταν εκφράζονται τόσο κακόπιστα». «Η κυβέρνηση της Πολωνίας δεν επιζητεί μια σαφώς καθορισμένη νομική τάξη πραγμάτων. Είναι προφανές ότι προσπαθεί να αποφύγει τα όρια που μπορεί να θέσει είτε η εθνική είτε η ευρωπαϊκή νομοθεσία στις ενέργειές της», εκτίμησε η εφημερίδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή