Με μικρό καλάθι για συμφωνίες στη σύνοδο COP26

Με μικρό καλάθι για συμφωνίες στη σύνοδο COP26

Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της συνόδου COP26, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι οι ρύποι στην ατμόσφαιρα βρίσκονται στα χειρότερα επίπεδα όλων των εποχών.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η απουσία της βασίλισσας Ελισάβετ από τη λειτουργία στο παρεκκλήσι των Αγίων Πάντων στο Γουίνδσορ, την Κυριακή, είχε στόχο –σύμφωνα με το παλάτι– να ξεκουραστεί, ώστε να μετάσχει στη σύνοδο της Γλασκώβης για το κλίμα. Η απροσδιόριστη αδιαθεσία της 95χρονης βασίλισσας –η οποία πέρασε μια νύχτα στο νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα– έρχεται τη στιγμή που ο πλανήτης έχει στρέψει το βλέμμα στη Βρετανία για την αντιμετώπιση της υπαρξιακής κρίσης που συνιστά η κλιματική απειλή.

Λιγότερο από μια εβδομάδα πριν από την έναρξη της συνόδου COP26, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι οι ρύποι στην ατμόσφαιρα βρίσκονται στα χειρότερα επίπεδα όλων των εποχών. Συγκεκριμένα, το 2020 είχαμε νέο ρεκόρ συγκέντρωσης ρύπων στην ατμόσφαιρα, με τη μέση παγκόσμια συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα να φθάνει τα 413,2 μέρη ανά εκατομμύριο, αύξηση 149% σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Εναν χρόνο νωρίτερα, η συγκέντρωση ήταν 410,7 μέρη ανά εκατομμύριο, ενώ πριν από το 2015 ήταν κάτω από τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο.

H βασίλισσα Ελισάβετ ελπίζει να συναντήσει τους ηγέτες στη Γλασκώβη, όπου θα παρευρεθεί και η Μέρκελ – Ρεκόρ συγκέντρωσης ρύπων στην ατμόσφαιρα το 2020.

Εκτός στόχων

«Με τους τρέχοντες ρυθμούς αύξησης στις συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου, στο τέλος του αιώνα η αύξηση της θερμοκρασίας θα ξεπερνάει κατά πολύ τους στόχους του Παρισιού για αύξηση 1,5 έως 2 βαθμούς Κελσίου», είπε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας, Πετέρι Τάαλας.

Την ίδια στιγμή, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός για τις προοπτικές της συνόδου, στόχος της οποίας είναι να δεσμευθούν οι χώρες του πλανήτη να μειώσουν τους ρύπους τόσο, όσο απαιτείται για να συγκρατηθεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. «Θα είναι μια πολύ δύσκολη σύνοδος, ανησυχώ ότι μπορεί να στραβώσει. Μπορεί να μην έχουμε τις συμφωνίες που χρειαζόμαστε, όλα παίζονται», είπε ο Τζόνσον απαντώντας σε ερωτήσεις παιδιών στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ως προς το πρόβλημα των απορριμμάτων, η ειλικρίνεια του Τζόνσον σόκαρε τον βρετανικό οργανισμό ανακύκλωσης. «Η ανακύκλωση δεν είναι λύση, πρέπει να είμαι ειλικρινής», είπε. «Δεν θα σας αρέσει, αλλά θα σας το πω. Δεν είναι καν η αρχή της απάντησης στο πρόβλημα. Το πλαστικό μπορεί να ανακυκλωθεί μόνο μια-δυο φορές. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσει η παραγωγή πλαστικού. Να μη χρησιμοποιείται. Η ανακύκλωση είναι μια πλάνη, όλοι πρέπει να μειώσουμε τη χρήση πλαστικού». Η σύνοδος της Γλασκώβης θα ξεκινήσει την Κυριακή, ενώ η πιο δύσκολη φάση της –το τέλος των διαπραγματεύσεων– έχει προγραμματισθεί για τις 12 Νοεμβρίου με την παρουσία ηγετών, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, αλλά χωρίς τους προέδρους της Ρωσίας και της Κίνας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή