«Κυκλώνας-βόμβα» στην Καλιφόρνια

«Κυκλώνας-βόμβα» στην Καλιφόρνια

Από τις καταστροφικές πυρκαγιές στις φονικές πλημμύρες μέσα σε λίγες ημέρες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρονιά που βαδίζει προς το τέλος της χαρακτηρίστηκε από διαδοχικά ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν κάθε γωνία του πλανήτη, αφήνοντας πίσω τους ανθρώπινες απώλειες και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές. Τις τελευταίες ημέρες στο «μάτι» της κλιματικής κρίσης βρίσκεται η Καλιφόρνια, η οποία πλήττεται από έναν «κυκλώνα-βόμβα» ή «ατμοσφαιρικό ποταμό», όπως λένε οι ειδικοί. Καταρρακτώδεις βροχές και θυελλώδεις άνεμοι συνόδευσαν την άφιξη του «ποταμού» υγρασίας που μεταφέρθηκε στην πολιτεία από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Το τελευταίο 24ωρο θα μείνει στη μνήμη των κατοίκων ως η περίοδος του «ατμοσφαιρικού ποταμού».

Χθες, η ισχυρή καταιγίδα κινήθηκε προς τον Νότο της πολιτείας, με αποτέλεσμα να μεταβληθούν σε ορμητικούς χειμάρρους οι δρόμοι, να ξεριζωθούν δένδρα και να σημειωθούν κατολισθήσεις λίθων και λάσπης, ιδιαίτερα σε περιοχές που είχαν πληγεί πρόσφατα από δασικές πυρκαγιές.

Ρεκόρ βροχόπτωσης

Τα ρεκόρ βροχόπτωσης καταρρίπτονται διαδοχικά το τελευταίο διήμερο, ενώ στα μεγαλύτερα υψόμετρα, στον ορεινό όγκο της Σιέρα Νεβάδα, έπεσαν σημαντικοί όγκοι χιονιού. Πλημμύρες έχουν ήδη καταγραφεί στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, ενώ υπερχείλισαν ποτάμια στις οινοπαραγωγούς κομητείες Νάπα και Σονόμα. Πυλώνες του ηλεκτρικού δικτύου ξεριζώθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους με συνέπεια χιλιάδες σπιτικά να μείνουν χωρίς ρεύμα.

«Κυκλώνας-βόμβα» στην Καλιφόρνια-1

Οι πολιτειακές αρχές εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για τις δασικές περιοχές που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις πυρκαγιές, αφού εκεί η γη δεν μπορεί να απορροφήσει γρήγορα τα όμβρια ύδατα, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο κατολίσθησης λάσπης.

Σε περιοχές νοτίως του Σαν Φρανσίσκο και στην οροσειρά της Σάντα Κρουζ εκδόθηκαν εντολές για την εκκένωση του πληθυσμού εξαιτίας αυτού του κινδύνου.

Είναι, τέλος, αβέβαιο εάν οι όγκοι υδάτων των τελευταίων ημερών θα ανακουφίσουν το πρόβλημα ξηρασίας που μαστίζει την Καλιφόρνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή