Τουρκικά παράπονα στην Deutsche Welle

Τουρκικά παράπονα στην Deutsche Welle

Παράπονα προς το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Deutsche Welle εξέφρασε χθες ο επικεφαλής της επικοινωνιακής ομάδας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρεντίν Αλτούν.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Παράπονα προς το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Deutsche Welle εξέφρασε χθες ο επικεφαλής της επικοινωνιακής ομάδας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρεντίν Αλτούν. Αφορμή για τη δυσαρέσκεια της προεδρίας έδωσαν τα δημοσιεύματα του γερμανικού δικτύου για τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διπλωματικής κρίσης μεταξύ της Ευρώπης και της Αγκυρας και την απειλή απέλασης των πρεσβευτών 10 δυτικών χωρών.

«Οχι μόνο δημιουργείτε ψευδείς ειδήσεις, αλλά δηλητηριάζετε την ίδια ώρα τις σχέσεις Τουρκίας – Γερμανίας», έγραψε ο Αλτούν σε μήνυμά του σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Το δίκτυο της DW είχε υποστηρίξει ότι κατά τη διάρκεια της «κρίσης των δέκα πρεσβευτών», ο Τσαβούσογλου απέστειλε μήνυμα στον πρόεδρο Ερντογάν, αναφέροντας ότι θα αναγκαζόταν σε παραίτηση εάν οι πρεσβευτές απελαύνονταν από την Τουρκία. Ο Τσαβούσογλου, από τη μεριά του, διέψευσε σθεναρά το δημοσίευμα του γερμανικού δικτύου.

Κριτική της προεδρίας για δημοσίευμα με απειλή παραίτησης από τον Τσαβούσογλου σε περίπτωση απέλασης των δέκα πρέσβεων.

Υπογραμμίζοντας τη διάψευση του υπουργού Εξωτερικών, ο Αλτούν αναφέρει: «Παρά τη διάψευση, επιμένετε στα ψεύδη σας. Αν φιλοδοξείτε να γίνετε δημοσιογράφοι, οφείλετε να αποσύρετε τη δήθεν είδηση και να ζητήσετε συγγνώμη».

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι διέταξε το υπουργείο Εξωτερικών να χαρακτηρίσει ανεπιθύμητους (persona non grata) τους πρεσβευτές δέκα δυτικών χωρών, οι οποίοι είχαν υπογράψει ψήφισμα στήριξης προς τον προφυλακισμένο εδώ και τέσσερα χρόνια επιχειρηματία και αντικαθεστωτικό Οσμάν Καβαλά. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει την πρωτοβουλία των πρέσβεων «ανήθικη» και προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης.

Τη Δευτέρα, όμως, και μετά την κοινή δήλωση από τις πρεσβείες των δέκα κρατών, στην οποία υπενθύμιζαν τις συμβατικές υποχρεώσεις της Αγκυρας όπως αυτές απορρέουν από τη συνθήκη της Βιέννης, ο Τούρκος πρόεδρος έμοιασε να υποχωρεί, μετριάζοντας τη ρητορική του και ζητώντας απλώς από τους πρέσβεις δυτικών κρατών να είναι «πιο προσεκτικοί» στις διατυπώσεις τους, χωρίς να κάνει λόγο για απελάσεις ή ανακλήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή