Γερμανία: Ο Β. Σόιμπλε δεν προεδρεύει πια στη Βουλή

Γερμανία: Ο Β. Σόιμπλε δεν προεδρεύει πια στη Βουλή

Η Μπέρμπελ Μπας από το SPD νέα πρόεδρος της Μπούντεσταγκ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «ατμόσφαιρα ευθυμίας, που θύμιζε την πρώτη ημέρα μιας σχολικής χρονιάς», σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου γερμανικού Κοινοβουλίου (Μπούντεσταγκ), που προέκυψε από τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Με 736 μέλη, η Μπούντεσταγκ είναι το ογκωδέστερο Κοινοβούλιο στα μεταπολεμικά, γερμανικά χρονικά, το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο νομοθετικό σώμα στον κόσμο, μετά το Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας.

Οι τηλεοπτικές κάμερες εντόπισαν την απερχόμενη καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ σε ένα ασυνήθιστο γι’ αυτήν σημείο: στον εξώστη των θεατών, πλάι στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, και όχι στη θέση που ζέσταινε επί 16 χρόνια, στο κέντρο των κυβερνητικών εδράνων. Η θέση της περιμένει τον Σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς, το κόμμα του οποίου (SPD) ήρθε πρώτο στις κάλπες, και θα παραμείνει κενή μέχρις ότου τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο SPD, στους Πρασίνους και στους Φιλελευθέρους (FDP) για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Με περισσότερες γυναίκες, νέους και εκπροσώπους εθνικών μειονοτήτων, το νέο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Στη χθεσινή συνεδρίαση προήδρευσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Μπούντεσταγκ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως το μέλος του σώματος με την αρχαιότερη κοινοβουλευτική θητεία (από το 1972). Στην τελευταία του ομιλία από αυτό το αξίωμα, ο Σόιμπλε κάλεσε τους συναδέλφους του να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο, εξαιτίας του οποίου διευρύνθηκε τόσο πολύ το νομοθετικό σώμα. Στη συνέχεια, οι βουλευτές εξέλεξαν ως διάδοχό του την 53χρονη Μπέρμπελ Μπας από το SPD, ακολουθώντας τον άγραφο νόμο που θέλει τον/την εκάστοτε πρόεδρο της Βουλής να προέρχεται από το κόμμα που ήρθε πρώτο στις εκλογές.

Η καινούργια Μπούντεσταγκ είναι πιο νεανική από τις προηγούμενες, με τη μέση ηλικία των βουλευτών στα 47,5 χρόνια, ενώ αυξημένη είναι και η συμμετοχή των γυναικών (35% του συνόλου έναντι 33% στην προηγούμενη Βουλή). Μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, στο 11%, είναι το ποσοστό των βουλευτών που προέρχονται από εθνικές μειονότητες, αν και συνεχίζει να υπολείπεται κατά πολύ της αναλογίας τους στον συνολικό πληθυσμό (27%). Η πρώτη «σύγκρουση» αφορούσε τη χωροταξική διευθέτηση: το FDP, οι βουλευτές το οποίου παραδοσιακά κάθονταν δίπλα στην ακροδεξιά AfD, ήθελαν να πάνε πιο αριστερά, ώστε να τοποθετηθούν δίπλα από τους αυριανούς κυβερνητικούς εταίρους τους. Ωστόσο οι Χριστιανοδημοκράτες της κ. Μέρκελ δεν φάνηκαν πρόθυμοι να γειτνιάσουν με την AfD.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή