Ταινία Άλεκ Μπάλντουιν: Καρέ-καρέ το τραγικό περιστατικό των πυροβολισμών

Ταινία Άλεκ Μπάλντουιν: Καρέ-καρέ το τραγικό περιστατικό των πυροβολισμών

Οι ερευνητές αναζητούν την αλήθεια κάτω από κάθε λεπτομέρεια του θανάτου της Χάτσενς

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών θα περάσει κάθε λεπτομέρεια στο δραματικό περιστατικό των πυροβολισμών στο γύρισμα της ταινίας «Rust» από τους οποίους σκοτώθηκε μια κινηματογραφίστρια και τραυματίστηκε ένας ακόμη τεχνικός. Κάθε λεπτομέρεια έχει τη σημασία της, ενώ φαίνεται να υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις… Τι ακριβώς συνέβη λοιπόν εκείνη την τραγική μέρα;

Με βάση το ένταλμα έρευνας στο σημείο και τις κλήσεις στην άμεση δράση που έγιναν την περασμένη Πέμπτη χτίζεται διεξοδικά το σκηνικό του δυστυχήματος που σόκαρε όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά και γενικά τον κόσμο, δεδομένης και της προβεβλημένης προσωπικότητας του ηθοποιού Άλεκ Μπάλντουιν, που άθελά του σκότωσε μια νεαρή μητέρα καθώς δεν γνώριζε ότι το όπλο που είχε στα χέρια του για τις ανάγκες του γυρίσματος περιείχε αληθινές σφαίρες.

Το γύρισμα της ταινίας γουέστερν λάμβανε χώρα την περασμένη Πέμπτη στο ράντσο Μπονάντσα Κρικ, έξω από τη Σάντα Φε, στην πολιτεία του Νέου Μεξικού. Στην ταινία ο Μπάλντουιν παίζει έναν παράνομο που έχοντας μαζί του τον 13χρονο εγγονό του προσπαθεί να αποφύγει τη σύλληψη.

Το σκηνικό έχει στηθεί για να παραπέμπει στις μέρες της δεκαετίας του 1880 στο Κάνσας. Το γύρισμα συνήθως ξεκινά στις 6.30 το πρωί, ωστόσο την περασμένη Πέμπτη υπάρχει μια καθυστέρηση. Ένα εξαμελές κινηματογραφικό συνεργείο έχει προσφάτως παραιτηθεί παραπονούμενο για την πληρωμή και τις συνθήκες του καταλύματός τους, οπότε έχει έρθει νέο συνεργείο.

Παρά την καθυστέρηση πάντως όλα φαίνεται να κυλούν ομαλά, όπως τουλάχιστον κατέθεσε ο σκηνοθέτης Τζόελ Σοόυζα στην αστυνομία της Σάντα Φε. Ο Μπάλντουιν και οι υπόλοιποι άρχισαν τις πρόβες μπροστά σε μια ξύλινη εκκλησία, διέκοψαν για μεσημεριανό και επέστρεψαν στο σκηνικό.

Διαβάστε επίσης:

Ντυμένος με ρούχα της Δύσης του 19ου αιώνα, ο Μπάλντουιν ήταν μαζί με τον κ. Σόουζα, την κινηματογραφίστρια Χαλίνα Χάτσινς και μερικούς άλλους μέσα στην ξύλινη κατασκευή. Είχε στηθεί μια κάμερα, αλλά επειδή ήταν σε πρόβα, τίποτα δεν καταγραφόταν.

Ο βοηθός σκηνοθέτη Ντέιβ Χολς φέρνει ένα όπλο από ένα καρότσι έξω από την εκκλησία και φώναξε «cold gun!», δηλαδή άδειο όπλο. Το δίνει στα χέρια του Μπάλντουιν, που κάθεται σε στασίδι στην εκκλησία με μέτωπο προς την κάμερα και το συνεργείο.

Ο έμπειρος Αμερικανός ηθοποιός δείχνει το «διαγώνιο τράβηγμα όπλου», κατά το οποίο με το καλό του χέρι ανασύρει το πιστόλι από τη θήκη στην άλλη πλευρά του σώματός του. Η σκηνή που θα γυριστεί προβλέπει να σημαδέψει με το όπλο την κάμερα.

Ταινία Άλεκ Μπάλντουιν: Καρέ-καρέ το τραγικό περιστατικό των πυροβολισμών-1

Η ώρα είναι 2 παρά 10 το μεσημέρι και ο κ. Σόουζα παρακολουθεί τη σκηνή μέσω της κάμερας και των οθονών στο πλάι, όπως κατέθεσε στην αστυνομία, όταν ακούει «κάτι που ακούστηκε σαν μαστίγιο και μετά έναν δυνατό κρότο».

Η Χάτσινς πισωπατά και πέφτει στο πάτωμα, πιάνοντας το στομάχι της και λέγοντας ότι δεν νιώθει τα πόδια της. Ο κ. Σόουζα, που στεκόταν δίπλα της, βλέπει αίμα στον ώμο του.

Ξαφνικά, χάος!

Τα μέλη του συνεργείου τρέχουν πανικόβλητα. Ένας γιατρός προσπαθεί να σταματήσει την αιμορραγία από το τραύμα της Χάτσινς όταν άλλοι σπεύδουν να καλέσουν την Άμεση Δράση. Στο τηλέφωνο η τηλεφωνήτρια του 100 ακούει μια γυναίκα που είπε ότι είναι επιτηρήτρια του σεναρίου να της περιγράφει τι έχει συμβεί.

«Δύο άνθρωποι έχουν πυροβοληθεί κατά λάθος σε σκηνικό κινηματογράφησης από πιστόλι, χρειαζόμαστε αμέσως βοήθεια», λέει η γυναίκα, «έχουν πυροβοληθεί ένας σκηνοθέτης και μια οπερατέρ».

Η τηλεφωνήτρια ερωτά εάν το όπλο περιείχε αληθινές σφαίρες. «Δεν μπορώ να ξέρω, έχουμε πάντως δύο τραυματισμούς από πυροβολισμό στην ταινία. Εγώ καθόμουν, κάναμε πρόβα και εκπυρσοκρότησε. Έτρεξα έξω, όλοι τρέξαμε έξω. Αυτοί πέσανε κάτω, η οπερατέρ και ο σκηνοθέτης».

Η γυναίκα συνεχίζει βρίζοντας κάποιον απροσδιόριστο σχετικά με την ασφάλεια των όπλων στο σκηνικό.

Μετά έρχεται άλλο τηλεφώνημα στην Άμεσο Δράση, από άνδρα με απροσδιόριστο ρόλο στο σκηνικό. Η τηλεφωνήτρια τον ενημερώνει ότι έχει ήδη ξεκινήσει ασθενοφόρο, ενώ του προσφέρει και οδηγίες πώς θα ανασχέσει την αιμορραγία των τραυματιών. Ο άνδρας απαντά ότι υπάρχει γιατρός στο σκηνικό που παρέχει τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες, ενώ από πίσω ακούγονται φωνές αλαφιασμένων ανθρώπων.

Σε λίγο καταφθάνουν αστυνομικοί από το γραφείο του Σερίφη. Η 42χρονη Χάτσινς μεταφέρεται από αέρος σε νοσοκομείο 90 χιλιόμετρα μακριά, στην Αλμπουκέρκη, όπου πιστοποιείται ο θάνατός της. Ο κ. Σόουζα, που έχει πλήγμα από σφαίρα στον δεξιό του ώμο, συνέρχεται.

Συντετριμμένος ο Μπάλντουιν φορά τα κανονικά του ρούχα και δίνει το αιματοβαμμένο του ρούχο που φορούσε στο γύρισμα στις αρχές. Δίνει και το πιστόλι στην υπεύθυνη όπλων της ταινίας, η οποία παραδίδει τον άδειο κάλυκα στις αρχές. Οι ερευνητές της αστυνομίας εντοπίζουν δύο ακόμη όπλα, μια ζώνη όπλου τύπου γουέστερν και κάποια πυρομαχικά.

Ταινία Άλεκ Μπάλντουιν: Καρέ-καρέ το τραγικό περιστατικό των πυροβολισμών-2

Παραμένει ασαφές τι υπήρχε μέσα στο πιστόλι με το οποίο έβαλε ο Μπάλντουιν. Οι ντετέκτιβ της αστυνομίας έμαθαν ότι η υπεύθυνη όπλων, Χάνα Γκουτιέρεζ, είχε αφήσει σε καρότσι τρία πιστόλια για τον Χολς, τον βοηθό σκηνοθέτη, και πήρε το ένα δίνοντάς το στον Μπάλντουιν. Ο κ. Σόουζα είπε στους ερευνητές ότι θεωρούσε πως το όπλο ήταν άδειο και ασφαλές.

Οι ερευνητές ζητούν την έκδοση εντάλματος ερεύνης για την κατάσχεση περισσότερων αντικειμένων ως στοιχεία, περιλαμβανομένων όπλων και πυρομαχικών, αλλά και καμερών, καρτών μνήμης και ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Η κινηματογραφική βιομηχανία θρηνεί πλέον τη Χαλίνα Χάτσινς, που θεωρείτο ανερχόμενο ταλέντο στο Χόλιγουντ. Ο Μπάλντουιν νιώθει σαν χαμένος.

Το ράντσο Μπονάντσα Κρικ, που έχει χρησιμοποιηθεί για δεκάδες ταινίες γουέστερν, είναι πλέον άδειο σαν στοιχειωμένο. Η ομάδα παραγωγής της ταινίας αναφέρει ότι έχει ανασταλεί το γύρισμα του «Rust», τουλάχιστον ώσπου να ολοκληρωθεί η έρευνα για το τραγικό περιστατικό και δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις. Έστω κάποιες από αυτές…

Πηγή: CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή