Διαρροή στις τουαλέτες της Dragon SpaceX

Διαρροή στις τουαλέτες της Dragon SpaceX

Προβλήματα στα… υδραυλικά παρουσίασε η διαστημική βολίδα Dragon της SpaceX, που πρέπει να αποκατασταθούν πριν από την Κυριακή και την προγραμματισμένη εκτόξευση μιας ακόμα επανδρωμένης αποστολής.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβλήματα στα… υδραυλικά παρουσίασε η διαστημική βολίδα Dragon της SpaceX, που πρέπει να αποκατασταθούν πριν από την Κυριακή και την προγραμματισμένη εκτόξευση μιας ακόμα επανδρωμένης αποστολής.

Οι τεχνικοί εργάζονται πυρετωδώς καθώς η βολίδα πρέπει να είναι έτοιμη να εκτοξευθεί με επανδρωμένη αποστολή έως την Κυριακή.

Η διαστημική εταιρεία του Ελον Μασκ, σε συνεργασία με τη NASA, φιλοδοξεί να λύσει τάχιστα το πρόβλημα διαρροών από την τουαλέτα της βολίδας, το οποίο οφείλεται στην αποκόλληση ενός μικρού σωλήνα, τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού διαστημικού τουρισμού της SpaceX. Εξαιτίας της βλάβης, τα ούρα των αστροναυτών διέρρευσαν τόσο στο δάπεδο, όσο και προς την κατεύθυνση των ανεμιστήρων. Ο αντιπρόεδρος της SpaceX Ουίλιαμ Γκερστενμάιερ δήλωσε ότι η διαρροή δεν έγινε αντιληπτή από όσους συμμετείχαν σε εκείνη την αποστολή, αλλά εντοπίστηκε μετά την επιστροφή τους. Κατά πόσο ο ισχυρισμός ευσταθεί είναι αμφίβολο, αφού τον περασμένο μήνα ο Γκερστενμάιερ είχε παραδεχθεί ότι υπήρξε συναγερμός για δυσλειτουργία της τουαλέτας κατά τη διάρκεια της πτήσης. Ο δισεκατομμυριούχος Τζέικομπ Αϊσακμαν που βρισκόταν μεταξύ των επιβατών, δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να αποκαλύψει «τις λεπτομέρειες της φρίκης». Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της SpaceX, το πρόβλημα λύθηκε με την κατάργηση σύνδεσης που επέτρεπε την αποκόλληση του σωλήνα. Πιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής του προγράμματος εμπορικών πληρωμάτων της NASA Στιβ Στιτς, ο οποίος τόνισε τη Δευτέρα ότι «χρειάζεται ακόμα δουλειά μέχρι να είναι όλα έτοιμα για την εκτόξευση της Κυριακής».

Ελεγχοι στην άτρακτο

Μετά τον εντοπισμό της διαρροής η SpaceX πραγματοποιεί διαρκείς ελέγχους και στην άτρακτο που θα μεταφέρει –τον ερχόμενο μήνα– αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ώστε να βεβαιωθεί ότι δεν έχουν προκληθεί δομικές ζημιές στη βολίδα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών. Οι έλεγχοι αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας. «Αναζητούμε απειροελάχιστα ίχνη ή ατέλειες που θα μπορούσαν να μας βάλουν σε σκέψεις, όπως γιατί εδώ αυξήθηκε η θερμοκρασία ή άλλαξε η πίεση», τόνισε ο Στιτς. «Στην πραγματικότητα, οφείλουμε να ερευνήσουμε τα πάντα, ακόμα και το παραμικρό, να κατανοήσουμε επακριβώς τι συμβαίνει, ώστε να πραγματοποιηθεί η πτήση με απόλυτη ασφάλεια». Η εκτόξευση της Κυριακής σηματοδοτεί την τέταρτη φορά που η SpaceX μεταφέρει πληρώματα της NASA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή