Η Ρώμη έγινε Γλασκώβη: Νέα αναβολή στο ραντεβού Μπάιντεν – Ερντογάν

Η Ρώμη έγινε Γλασκώβη: Νέα αναβολή στο ραντεβού Μπάιντεν – Ερντογάν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμη αναβολή φαίνεται να παίρνει η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν, καθώς οι προσδοκίες που είχε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος διατυπώσει για ραντεβού στη Ρώμη, μετατίθενται για τη Γλασκώβη.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προαναγγείλει τετ α τετ με τον Αμερικανό πρόεδρο, με βασικό θέμα στην ατζέντα τα F-35, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «θα πάρουμε αυτά τα 1,4 δισ. με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Πιστεύω πως θα σημειώσουμε πρόοδο. Θα το συζητήσουμε φυσικά με τον Μπάιντεν στη συνάντηση των G20 στη Ρώμη».

Διαβάστε ακόμη: Γερμανικός Τύπος: «Τεμενάδες στον Ερντογάν»

Ωστόσο, ούτε στη Σύνοδο των G20 που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη θα καταφέρει ο Ερντογάν να δει τον Μπάιντεν. Μάλιστα, είναι η δεύτερη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος προαναγγέλλει συνάντηση με τον ομόλογό του και τελικά δε γίνεται. 

«Με τον Μπάιντεν μάλλον δε θα συναντηθούμε στη σύνοδο των G20 στη Ρώμη, αλλά θα συναντηθούμε πιθανότατα στη Γλασκώβη. Στη συνάντησή μας το σημαντικότερο θέμα είναι το ζήτημα της πληρωμής των 1,4 δισ. δολαρίων που έχουμε κάνει για τα F-35. Σχετικά με αυτή την πληρωμή, φυσικά, θα χρειαστεί να συζητήσουμε μαζί τους πως θα μας επιστραφεί», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα βάζει στο τραπέζι έναν συμψηφισμό των χρημάτων που έχουν δοθεί για τα F-35 με αγορά νέων F-16. 

Νωρίτερα, οι κορυφαίοι σύμβουλοι των δύο χωρών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, όπως το πώς θα επιλύσουν τις διαφωνίες τους, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, λίγες ημέρες αφότου η Άγκυρα απείλησε να απελάσει τον Αμερικανό πρεσβευτή και άλλους Δυτικούς διπλωμάτες.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν μίλησε με τον σύμβουλο του Ερντογάν, τον Ιμπραχίμ Καλίν, για θέματα όπως είναι το Αφγανιστάν, το Μεσανατολικό, ο νότιος Καύκασος και η ανατολική Μεσόγειος, ενώ συζήτησαν και την αμυντική σχέση των δύο χωρών τους, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Συμφώνησαν επίσης ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος για την επίλυση των διαφορών και «τη διατήρηση εποικοδομητικών διμερών δεσμών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τελευταίες ειδήσεις

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή