Σκληραίνει η κόντρα Βρετανίας-Γαλλίας για την αλιεία στη Μάγχη

Σκληραίνει η κόντρα Βρετανίας-Γαλλίας για την αλιεία στη Μάγχη

Αντίποινα υπόσχεται το Λονδίνο, σαφή θέση υπέρ των Γάλλων παίρνει η Κομισιόν

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φουντώνει η αγγλογαλλική διαμάχη στη Μάγχη σχετικά με τα δικαιώματα αλιείας στη μετά-Brexit εποχή, καθώς το Λονδίνο υπόσχεται την Παρασκευή να απαντήσει στην κατάσχεση βρετανικού αλιευτικού, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίρνει σαφή θέση υπέρ της Γαλλίας.

Οι περιορισμοί που έχουν θέσει οι Βρετανοί στην κίνηση και αλιεία των Γάλλων στη Μάγχη (την οποία υπενθυμίζεται ότι οι Βρετανοί αποκαλούν «το Αγγλικό Κανάλι»), έχουν προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των Γάλλων αλιέων και της κυβέρνησής τους, με αλλεπάλληλα επεισόδια τους τελευταίους μήνες.

Η Γαλλία προέβη στην κατάσχεση ενός βρετανικού καϊκιού στα γαλλικά χωρικά ύδατα, προκαλώντας… τρικυμία και στις δύο όχθες της Μάγχης. Το Φόρεϊν Όφις στο Λονδίνο κάλεσε άμεσα για εξηγήσεις τον Γάλλο πρέσβη την Παρασκευή, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας Τζορτζ Γιούστις έκανε λόγο για επικείμενα αντίποινα.

«Προφανώς έχουμε το δικαίωμα να απαντήσουμε αναλόγως», είπε την Παρασκευή στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News ο κ. Γιούστις.

Ο καπετάνιος του βρετανικού σκάφους ενημερώθηκε την Παρασκευή ότι πρέπει να παρουσιαστεί σε δικαστήριο της Χάβρης στις 11 Αυγούστου 2022 για την υπόθεση, δεδομένου ότι δεν διέθετε τις απαραίτητες άδειες.

Η Γαλλία έχει απειλήσει να απαγορεύσει από την Τρίτη την προσέγγιση βρετανικών σκαφών, πράγμα που πρακτικά αποκόπτει τους αλιείς της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα αν χρειαστεί, αλλά προς το παρόν εργαζόμαστε μέσω της διπλωματικής οδού», είπε στο ραδιόφωνο των Times ο κ. Γιούστις.

Ο τέως αρχηγός των Συντηρητικών Ίαν Ντάνκαν Σμιθ κάνει λόγο για παράνομη πράξη των Γάλλων και ζητεί να πάψουν να εκδίδονται σε γαλλικά σκάφη άδειες εισόδου στα βρετανικά χωρικά ύδατα.

Από την άλλη πλευρά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, που είναι Γάλλος, δήλωσε την Παρασκευή ότι κατανοεί τη θέση της Γαλλίας στην αγγλογαλλική διαμάχη: «Καταλαβαίνω απολύτως τη θέση και την απόγνωση της Γαλλίας. Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εδώ και ήταν πάντα εδώ από την αρχή», είπε ο Γάλλος Επίτροπος στον γαλλικό κρατικό ραδιοσταθμό France Info.

Πηγή: Reuters, Times Radio

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή