Ώρα να αποδειχθεί ότι «η Αμερική επέστρεψε»

Ώρα να αποδειχθεί ότι «η Αμερική επέστρεψε»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ζητήσει δεσμεύσεις από τους ξένους ηγέτες για την πανδημία και τη διεθνή οικονομία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Αμερική επέστρεψε στη διεθνή σκηνή», είχε πει τον Ιούνιο ο πρόεδρος Μπάιντεν, απευθυνόμενος στους ομολόγους του κατά τη διάρκεια της συνόδου του G7 στη Βρετανία, σηματοδοτώντας την επάνοδο στη διπλωματική σταθερότητα, ύστερα από μία τετραετία δημόσιων επικρίσεων και παρορμητικών ανατροπών από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τους τελευταίους τέσσερις ταραχώδεις μήνες, όμως, ο πρόεδρος Μπάιντεν διαπίστωσε πόσο δύσκολο είναι το έργο του, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο Μπάιντεν, που επαίρεται συχνά για τις διαπραγματευτικές ικανότητές του, θα ζητήσει δεσμεύσεις από τους ξένους ηγέτες στη Ρώμη αυτό το Σαββατοκύριακο και στη Γλασκώβη την Κυριακή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τη λύση του γόρδιου δεσμού στις διεθνείς μεταφορές και την ανάσχεση του κύματος πληθωρισμού που διαφαίνεται σε όλο τον πλανήτη. Θα επιδιώξει επίσης να αποκρούσει τις επικρίσεις για την εσπευσμένη απεμπλοκή από το Αφγανιστάν τον Αύγουστο και να επιδιορθώσει τη σχέση Ουάσιγκτον – Παρισιού μετά την κρίση με αφορμή τα υποβρύχια της Αυστραλίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα ζητήσει δεσμεύσεις από τους ξένους ηγέτες για την πανδημία και τη διεθνή οικονομία.

«Εκτιμώ ότι ο πρόεδρος συνεχίζει να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Ευρώπης. Το γεγονός βέβαια ότι ο Μπάιντεν δεν είναι ο Τραμπ, δεν επαρκεί για να λυθούν όλα τα προβλήματα», λέει ο Ιαν Λέσερ, πρόεδρος του ιδρύματος German Marshall Fund of the United States.

Συναντήσεις στην Ευρώπη

Το ταξίδι του Μπάιντεν ξεκίνησε χθες με συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο προτού αποκτήσει αμιγώς διπλωματικό χαρακτήρα. Η συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν στο περιθώριο της συνόδου του G20 σηματοδοτεί τη σημασία που αποδίδει ο Μπάιντεν στον εξευμενισμό της Γαλλίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν θα συναντηθεί με τους προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίοι απέφυγαν να μετακινηθούν στη Ρώμη εξαιτίας της πανδημίας. Πριν από την αναχώρηση Μπάιντεν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν απέρριψε εκτιμήσεις, που θέλουν τον πρόεδρο να μεταβαίνει πολιτικά εξασθενημένος στην Ευρώπη, εξαιτίας της κωλυσιεργίας μερίδας της νομοθετικής εξουσίας στην ψήφιση του πακέτου οικονομικής στήριξης. «Το G20 αφορά το μέλλον και τις προκλήσεις των ημερών μας, όπως η πανδημία και η οικονομία», είπε ο Σάλιβαν, για να προσθέσει ότι ο Μπάιντεν θεωρεί την απουσία των προέδρων Σι και Πούτιν ευκαιρία για τις δυτικές δημοκρατίες να αποδείξουν ότι είναι ικανές για συνεργασία και διαχείριση κρίσεων. Πέρα από την πανδημία και τη διεθνή οικονομική κατάσταση, οι σημερινές συναντήσεις του Μπάιντεν θα δώσουν το έναυσμα για αναβίωση της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν.

Οι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου υποστηρίζουν πως ο Μπάιντεν έχει ήδη στο ενεργητικό του μία νίκη της οικονομικής του πολιτικής: τη σχεδιαζόμενη διεθνή συμφωνία για την επιβολή κατώτατων φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, που θα εμποδίζουν την εταιρική φοροαποφυγή σε φορολογικούς παράδεισους. Μία ακόμη ακανθώδη διπλωματική ρήξη καλείται να διαχειρισθεί στη σύνοδο της Γλασκώβης ο Μπάιντεν, αυτή τη φορά με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απείλησε να απελάσει τους πρέσβεις της Δύσης με αφορμή την κριτική τους για τη συνεχιζόμενη κράτηση του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή