Επτάμηνο ρεκόρ ασυμφωνίας στην Ολλανδία

Επτάμηνο ρεκόρ ασυμφωνίας στην Ολλανδία

Οι διαπραγματεύσεις επί θεμάτων ουσίας μόλις άρχισαν και ο κ. Ρούτε παραδέχθηκε πως δεν αναμένει να ολοκληρωθούν σύντομα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς τι η βιασύνη; Το πολυδιασπασμένο πολιτικό σκηνικό στην Ολλανδία έχει δυσχεράνει τους συμβιβασμούς και οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συμμαχίας έσπασαν ρεκόρ, καθώς τα κόμματα δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη στους όρους επτά μήνες μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Χθες συμπληρώθηκε η 226η ημέρα των διαπραγματεύσεων, που είναι οι πιο μακρές στην ιστορία της χώρας, και το τέλος τους δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Τέσσερα κόμματα συμμετέχουν στις συνομιλίες για την επάνοδο στην εξουσία του τρέχοντος σχήματος, υπό τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Ομως οι διαπραγματεύσεις επί θεμάτων ουσίας μόλις άρχισαν και ο κ. Ρούτε παραδέχθηκε πως δεν αναμένει να ολοκληρωθούν σύντομα. «Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν», εξήγησε. «Εχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας».

Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 225 ημέρες και είχε σημειωθεί το 2017, όταν διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στον σχηματισμό της 3ης κυβέρνησης του Μαρκ Ρούτε.

Πρώτο το Βέλγιο

Το παγκόσμιο ρεκόρ των πιο μακρόχρονων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας διατηρεί πάντως το γειτονικό Βέλγιο: το 2010-2011 χρειάστηκαν 541 ημέρες προτού τα κόμματα να συμφωνήσουν και να σχηματιστεί κυβέρνηση. Προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μοιάζει να απειλείται.

Το δεξιό – φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) κατέλαβε την πρώτη θέση, ενώ το αριστερό – φιλελεύθερο κόμμα D66 παρουσίασε αξιοσημείωτα κέρδη. Ωστόσο, χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα κόμματα για να σχηματιστεί κυβερνητικό σχήμα που θα διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Από το 2017, τα VVD και D66 συγκυβερνούν με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και τη μικρή Χριστιανική Ενωση. Επειτα από σκάνδαλα που έπληξαν κυρίως την παράταξη του Μαρκ Ρούτε και τους Χριστιανοδημοκράτες, το D66 αξίωσε αλλαγή στην ηγεσία της κυβέρνησης, τασσόμενο υπέρ του σχηματισμού κυβερνητικής συμμαχίας πέντε κομμάτων, με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Η προκήρυξη νέων εκλογών αποφεύχθηκε μόνο επειδή το αποφάσισε το D66, αποδεχόμενο να συνεχίσει να συγκυβερνά στο τρέχον σχήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή