Πόλεμος αλιείας στη Μάγχη λόγω του Brexit

Πόλεμος αλιείας στη Μάγχη λόγω του Brexit

Νέο επεισόδιο στον «ψυχρό πόλεμο» μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας για τα δικαιώματα αλιείας στη Μάγχη σημειώθηκε την Πέμπτη με την κατάσχεση βρετανικού αλιευτικού από τις γαλλικές αρχές και την επιβολή χρηματικού προστίμου σε ένα άλλο, για αλιεία οστράκων χωρίς άδεια

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Νέο επεισόδιο στον «ψυχρό πόλεμο» μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας για τα δικαιώματα αλιείας στη Μάγχη σημειώθηκε την Πέμπτη με την κατάσχεση βρετανικού αλιευτικού από τις γαλλικές αρχές και την επιβολή χρηματικού προστίμου σε ένα άλλο, για αλιεία οστράκων χωρίς άδεια.

Η υπουργός Ναυτιλίας της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραρντέν, ανακοίνωσε ότι τις ποινές επέβαλαν οι Αρχές στη Χάβρη. Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι παρακολουθεί στενά την υπόθεση, επιθυμώντας οι δύο πλευρές να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι το Λονδίνο είναι «έτοιμο να αντιδράσει καταλλήλως».

Κατάσχεση βρετανικού πλοίου από τις γαλλικές αρχές και επιβολή προστίμου σε ένα άλλο.

Ο κρατούμενος πλοίαρχος του βρετανικού αλιευτικού είναι ύποπτος για αλιεία δύο τόνων οστράκων «κοκίγ Σεν Ζακ», ενώ παραπέμφθηκε σε τακτική δικάσιμο για τις 11 Αυγούστου 2022. «Ο κατηγορούμενος θα δικασθεί για παράνομη αλιεία από μη ευρωπαϊκό πλοίο σε ζώνη αποκλειστικής εκμετάλλευσης της Γαλλίας. Το πρόστιμο που μπορεί να του επιβληθεί είναι της τάξης των 75.000 ευρώ, καθώς και διοικητικές κυρώσεις», δήλωσε χθες εισαγγελέας της Χάβρης.

Την Τετάρτη, η γαλλική ακτοφυλακή ερεύνησε δύο βρετανικά αλιευτικά στα ανοικτά των εκβολών του Σηκουάνα στη Μάγχη και τους επέβαλε πρόστιμα. «Οι έλεγχοι αυτοί είναι συνηθισμένοι κατά την περίοδο αλιείας οστράκων, ενώ εγγράφονται επίσης στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των κανόνων αλιείας στη Μάγχη μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.», ανέφερε σε ανακοινωθέν το γαλλικό υπουργείο Ναυτιλίας. Το Παρίσι απειλεί τώρα με την εφαρμογή «μέτρων αντιποίνων» από τις 2 Νοεμβρίου, εφόσον οι Βρετανοί αλιείς δεν συμμορφωθούν.

«Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση», είπε ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος Τζορτζ Γιούστις, κατά τη διάρκεια σύντομης παρέμβασής του στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Η πόρτα μας παραμένει πάντα ανοιχτή», προσέθεσε ο Βρετανός υπουργός, που επισήμανε ότι 98% των ευρωπαϊκών αλιευτικών που αιτήθηκαν άδεια αλιείας σε βρετανικά ύδατα την έλαβαν. Οι αλιείς της γαλλικής Βρετάνης υποστηρίζουν ότι οι βρετανικές αρχές τους έχουν ουσιαστικά αποκλείσει από τα βρετανικά ύδατα, διακόπτοντας τη χορήγηση αδειών. «Οι απειλές της Γαλλίας είναι απογοητευτικές και υπερβολικές. Δεν συνάδουν με τη συμπεριφορά ενός γείτονα και συμμάχου. Αν πραγματωθούν, η απάντησή μας θα είναι ανάλογη», είχε δηλώσει εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Λονδίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή