Ενέργεια: Σε δεινή θέση φέρνει η Ρωσία τη Μολδαβία

Ενέργεια: Σε δεινή θέση φέρνει η Ρωσία τη Μολδαβία

Το Κρεμλίνο μιλάει για εμπορική κόντρα και αρνείται πολιτικό εκβιασμό

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικός εκβιασμός μιας από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης με όπλο το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως υποστηρίζουν ΗΠΑ και Ε.Ε., ή καθαρά εμπορική διαμάχη λόγω του αυξανόμενου χρέους της Μολδαβίας προς την εταιρεία Gazprom, όπως διατείνεται το Κρεμλίνο; Σε κάθε περίπτωση, η φιλοδυτική κυβέρνηση της Μολδαβίας βρίσκεται σε δεινή θέση, καθώς οι πολίτες της αγωνιούν για το ενδεχόμενο ενός εφιαλτικού χειμώνα, ενώ οι βιομηχανίες της χώρας υποχρεώθηκαν ήδη να περιορίσουν δραστηριότητές τους, ώστε να υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για τα νοικοκυριά.

Η Gazprom απειλεί να διακόψει την παροχή αερίου – Η Γερμανία ανησυχεί για τη διαμάχη των δύο χωρών.

Χθες, η Ουκρανία ήρθε να προστεθεί στον κατάλογο των χωρών που έτειναν (με το αζημίωτο) χείρα βοηθείας προς τη Μολδαβία, καθώς η ουκρανική εταιρεία Naftogaz πούλησε για πρώτη φορά φυσικό αέριο για εμπορική χρήση στη μολδαβική Energocom. Προ ημερών, η Ε.Ε. ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει στη Μολδαβία 60 εκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους για να τη βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η Gazprom απειλεί να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στη Μολδαβία, καθώς το σχετικό συμβόλαιο έληξε τον Σεπτέμβριο, ενώ έχει συσσωρευτεί μεγάλο και διαρκώς αυξανόμενο χρέος προς τη ρωσική εταιρεία. Για την ανανέωση του συμβολαίου, η Gazprom ζητεί 790 δολάρια για 1.000 κυβικά μέτρα αερίου έναντι 250 δολαρίων που χρέωνε με το προηγούμενο συμβόλαιο, δικαιολογώντας την τεράστια αύξηση βάσει της τρέχουσας κατάστασης στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

Ενέργεια: Σε δεινή θέση φέρνει η Ρωσία τη Μολδαβία-1

Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις των Δυτικών, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για «καθαρά εμπορική διαφωνία», ενώ τόνισε ότι η Gazprom «παραμένει ανοικτή στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων» και επισήμανε ότι η Ουκρανία και άλλες χώρες – προμηθευτές χρεώνουν τη Μολδαβία πιο ακριβά από ό,τι πρότεινε η ρωσική εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή