Πραξικόπημα στο Σουδάν: Κόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες ενόψει των κινητοποιήσεων

Πραξικόπημα στο Σουδάν: Κόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες ενόψει των κινητοποιήσεων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακόπηκαν όλες οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο Σουδάν, μετέδωσε τις πρώτες πρωινές σήμερα το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χάνταθ, μερικές ώρες πριν αρχίσουν οι κινητοποιήσεις στη χώρα, στις οποίες κάλεσαν σχεδόν όλες οι πολιτικές παρατάξεις και συνδικάτα εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση ή διάψευση του νέου τηλεπικοινωνιακού μπλακάουτ.

Ο στρατηγός Μπουρχάν παύει τους πρεσβευτές σε Τουρκία, ΗΑΕ, Ν. Αφρική

Σημειώνεται πως ο επικεφαλής του στρατού του Σουδάν, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, απάλλαξε από τα καθήκοντά τους αρκετούς διπλωμάτες καριέρας, συμπεριλαμβανομένων των πρεσβευτών της αφρικανικής χώρας στην Τουρκία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Νότια Αφρική.

Δεκάδες πρεσβευτές καταδίκασαν το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Διεθνείς αντιδράσεις 

Μερικές ώρες πριν αρχίσουν οι μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι σουδανικές δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι η οποιαδήποτε βίαιη καταστολή πολιτών που θα διαδηλώσουν σήμερα θα είναι «απαράδεκτη».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε μέσω Twitter ότι η Ουάσινγκτον στέκει στο πλευρό «του λαού του Σουδάν στον μη βίαιο αγώνα του για δημοκρατία».

Οι αντίπαλοι των στρατηγών που κατέλαβαν την εξουσία έχουν καλέσει σε μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα σήμερα με κεντρικό αίτημα την αποκατάσταση στην εξουσία μεταβατικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία πολιτών, ώστε να ξαναμπεί η αφρικανική χώρα στον δρόμο προς τη δημοκρατία έπειτα από δεκαετίες αυταρχικής διακυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο ειδικός επιτετραμμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Σουδάν, ο Φόλκερ Πέρτες, ανέφερε αργά το βράδυ χθες Παρασκευή μέσω Twitter ότι συναντήθηκε με τον Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, τον επικεφαλής της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης (ΔΤΑ), για να του απευθύνει έκκληση να αποφευχθεί η βίαιη καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων.

Τελευταίες ειδήσεις

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή