G20: Συμφωνία με αστερίσκους για την κλιματική αλλαγή

G20: Συμφωνία με αστερίσκους για την κλιματική αλλαγή

Bασικά σημεία τριβής αποτελούν η κατάργηση της επιδότησης των ορυκτών καυσίμων και η συμφωνία σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών άνθρακα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες των 20 πιο ισχυρών οικονομιών του κόσμου κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τη διατύπωση του τελικού ανακοινωθέντος, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα έπειτα από την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου της G20 στη Ρώμη, όπως δήλωσε αξιωματούχος της Ομάδας των 20 στο Reuters.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες. Διπλωμάτες διαπραγματεύονται για τη γεφύρωση των διαφωνιών τους σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με τα βασικά σημεία τριβής να είναι η κατάργηση της επιδότησης των ορυκτών καυσίμων, η κατάργηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και η συμφωνία σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών άνθρακα, όπως είπαν νωρίτερα σήμερα πηγές.

Οι ηγέτες έριξαν κέρμα στη Φοντάνα Ντι Τρέβι

Σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις 9 ώρα Ιταλίας, οι ηγέτες της G20 μετέβησαν στο γνωστό συντριβάνι Φοντάνα Ντι Τρέβι της Ρώμης, μέσα στο οποίο έριξαν ένα ευρώ. Σύμφωνα με την παράδοση, με τον τρόπο αυτό θα τους δοθεί η ευκαιρία να μπορέσουν να ξαναεπισκεφθούν την Αιώνια Πόλη.

Έριξαν στο συντριβάνι ένα «ιταλικό ευρώ», με ανάγλυφο τον «άνθρωπο του Βιτρούβιου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Αμέσως μετά επέστρεψαν στην περιοχή Έουρ, για τις εργασίες της συνόδου.

Χρηματοδοτικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών

Οι ηγέτες της ομάδας των είκοσι πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του κόσμου (G20) σχεδιάζουν να δημιουργήσουν χρηματοδοτικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών, δήλωσε χθες στη Ρώμη η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Σκοπός είναι να τεθούν τα θεμέλια ώστε να διασφαλιστεί πως ο κόσμος θα είναι καλύτερα εξοπλισμένος σε περίπτωση εκδήλωσης νέων παγκόσμιων υγειονομικών κρίσεων, εξήγησε η απερχόμενη καγκελάριος της Γερμανίας μετά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της G20.

Ο υπό σύσταση χρηματοδοτικός μηχανισμός θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για να ενισχυθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), είπε η κυρία Μέρκελ. Η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης εξέφρασε επίσης την «υποστήριξή της» στο σχέδιο της G20 να εξασφαλίσει πως το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού θα εμβολιαστεί κατά της COVID-19 φέτος και το ποσοστό του που έχει ανοσοποιηθεί θα φθάσει το 70% περί τα μέσα του 2022.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή