ΚΟΣΜΟΣ

Πάπας Φραγκίσκος προς COP26: Ακούστε την κραυγή της Γης και των φτωχών

Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να ακούσουν «την κραυγή της Γης και την κραυγή των φτωχών»

papas-fragkiskos-pros-cop26-akoyste-tin-kraygi-tis-gis-kai-ton-ftochon-561565492

Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα τους παγκόσμιους ηγέτες που συμμετέχουν στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη, την COP26, να ακούσουν «την κραυγή της Γης και την κραυγή των φτωχών».

Κατά το κυριακάτικο κήρυγμά του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό, ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος έχει κάνει την προστασία του περιβάλλοντος βασικό μέλημά του, εξέφρασε την ελπίδα η σύνοδος να «προτείνει αποτελεσματικά μέτρα και να προσφέρει σαφή ελπίδα στις μελλοντικές γενεές».

H κλιματική κρίση στο επίκεντρο των συζητήσεων με τον Τζο Μπάιντεν

Η κλιματική κρίση βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε χθες ο Ποντίφικας στο Βατικανό με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μετέβη στη Ρώμη για να λάβει μέρος στη σύνοδο της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη. Σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοινωθέντος, οι ηγέτες του G20 θα δεσμευθούν για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι αν αυτές οι γενικόλογες διακηρύξεις θα μεταφραστούν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και σε βούληση υλοποίησης των δεσμεύσεων αυτών.

Η σύνοδος του G20 είναι μια «προθέρμανση» για τη μεγάλη διεθνή σύνοδο COP26 που αρχίζει στη Γλασκώβη αύριο με αποστολή να προσαρμόσει την ασκούμενη πολιτική στις απαιτήσεις της αποτροπής της κλιματικής κρίσης. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, αν οι εκπομπές ρύπων εξακολουθήσουν με τους παρόντες ρυθμούς, το 2030 θα έχει εξανεμιστεί το 90% του προϋπολογισμού άνθρακα (θα έχουμε εκπέμψει το 90% των ρύπων που έχουμε περιθώριο να εκπέμψουμε) που υπολογίζεται ότι θα συγκρατούσε την άνοδο της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου. Θα έχει εκπεμφθεί επίσης το 40% των ρύπων που έχουμε περιθώριο να εκπέμψουμε προκειμένου να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους 2 βαθμούς Κελσίου.

Αν οι εκπομπές ρύπων εξακολουθήσουν με τους παρόντες ρυθμούς, το 2030 θα έχει εξανεμιστεί το 90% του προϋπολογισμού άνθρακα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ.

Η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ΟΗΕ για το κλίμα, Πατρίσια Εσπινόσα, έχει δηλώσει ότι με τις υπάρχουσες δεσμεύσεις (αν τηρηθούν, πράγμα που αποτελεί ζητούμενο) η θερμοκρασία θα ανεβεί κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε χθες τον φόβο ότι η σύνοδος της Γλασκώβης δεν θα επιτύχει τις δεσμεύσεις που απαιτούνται, αν και υπογράμμισε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να εξασφαλιστεί το «σωστό αποτέλεσμα».

Στο μήνυμά του, ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε μια «νέα αίσθηση συλλογικής ευθύνης για τον κόσμο μας και μια αποτελεσματική αλληλεγγύη βασισμένη στη δικαιοσύνη». «Ας δούμε στις κρίσεις μια πραγματική ευκαιρία μεταστροφής, όχι μόνο με την πνευματική έννοια», προσέθεσε.