Ιαπωνία: Ανώδυνες οι απώλειες του κυβερνητικού συνασπισμού στις εκλογές

Ιαπωνία: Ανώδυνες οι απώλειες του κυβερνητικού συνασπισμού στις εκλογές

Τετραπλασίασε, στους 41 βουλευτές, τη δύναμή του ένα μεταρρυθμιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλύτερα από ό,τι αναμενόταν ήταν τα αποτελέσματα για τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ιαπωνία που κατάφερε να διατηρηθεί στην εξουσία μετά τις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα, η κυβέρνηση έχασε λιγότερες έδρες από όσες φοβόταν, στο πρώτο μεγάλο τεστ για τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα ο κ. Κισίντα εκτίμησε ότι οι εκλογές ήταν «πολύ δύσκολες», όμως οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι επιθυμούν «μια σταθερή κυβέρνηση» από την απερχόμενη πλειοψηφία.

Ο κ. Κισίντα έκανε τις δηλώσεις αυτές αφού το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του (PLD, συντηρητικό-εθνικιστικό) και ο σύμμαχός του Κομέιτο (κεντροδεξιά) κέρδισαν 291 από τις 465 έδρες στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις των ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης.

Αν και πρόκειται για μείωση σε σχέση με τις 305 έδρες που είχαν τα δύο κόμματα στην προηγούμενη βουλή, ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός διατηρεί την πλειοψηφία γεγονός που του δίνει τη δυνατότητα να σχηματίσει «σταθερή» κυβέρνηση, εκτίμησε η εφημερίδα Asahi.

Αξιοσηεμίωτη είναι και η μείωση των εδρών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Συνταγματικού Δημοκρατικού Κόμματος της Ιαπωνίας, από 110 σε 96, παρά τη συνεργασία του σε κάποιες περιφέρειες με το Κομμουνιστικό Κόμμα και άλλα μικρότερα κόμματα.

Μεγάλος κερδισμένος είναι το κόμμα της Ανανέωσης της Ιαπωνίας που εκλέγει 41 βουλευτές, τετραπλασιάζοντας την κοινοβουλευτική του δύναμη.

Την Κυριακή το βράδυ ο κ. Κισίντα δήλωσε ότι σκοπεύει πλέον να προχωρήσει γρήγορα με τα σχέδιά του προκειμένου να επιταχυνθεί η οικονομική ανάκαμψη της Ιαπωνίας.

«Πιστεύω ότι κερδίσαμε την ιδιαίτερα πολύτιμη εμπιστοσύνη» των ψηφοφόρων, είχε σημειώσει χθες ο 64χρονος κ. Κισίντα, που έγινε πρωθυπουργός πριν λιγότερο από ένα μήνα, αν και παραδέχθηκε ότι το ποσοστό του κόμματός του, που κυβερνά την Ιαπωνία σχεδόν χωρίς διακοπή από το 1955, μειώθηκε λίγο.

Ο κ. Κισίντα έχει δεσμευθεί να αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της Covid-19, ενώ έχει υποσχεθεί να καταπολεμήσει τις κοινωνικές ανισότητες, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινίσει τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει.

Εξάλλου δήλωσε ότι επιθυμεί να είναι παρών στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) που ξεκίνησε στη Γλασκώβη. Για τον λόγο αυτό αναμένεται να αναχωρήσει νωρίς το πρωί της Τρίτης για το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Kyodo News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή