COP26: Εσωτερικά πυρά και ερωτηματικά για την αποχή Ερντογάν

COP26: Εσωτερικά πυρά και ερωτηματικά για την αποχή Ερντογάν

Κατηγορίες κατά του Τούρκου προέδρου για αποφυγή της Συνόδου λόγω αδιαφορίας και κόπωσης - Για «ζητήματα πρωτοκόλλου» μιλά επισήμως η Άγκυρα.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση έχει προκαλέσει εντός και εκτός Τουρκίας η ακύρωση της παρουσίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική κρίση (COP26) στη Γλασκώβη, που φαίνεται να έχει ως αφορμή κάποια διαδικαστικά θέματα και ως αιτία την κόπωση του Τούρκου ηγέτη μετά και τη συνάντηση στη Ρώμη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Η επίσημη γραμμή της Άγκυρας, όπως αναφέρεται από ανώτερο αξιωματούχο στο πρακτορείο Reuters, είναι ότι η ξαφνική επιστροφή Ερντογάν στην Τουρκία οφείλεται σε θέματα πρωτοκόλλου με τους διοργανωτές. «Ο λόγος πίσω από την επιστροφή του Προέδρου χωρίς να παραστεί στη Σύνοδο είναι ότι οι απαιτήσεις της Τουρκίας σχετικά με το πρωτόκολλο και την ασφάλεια δεν ικανοποιήθηκαν πλήρως από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο αριθμός των οχημάτων που ζητήθηκαν για ασφάλεια και ορισμένες άλλες απαιτήσεις μας σχετικά με την ασφάλεια δεν ικανοποιήθηκαν πλήρως», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Η Τουρκία ζήτησε προβλέψεις ασφαλείας ίσες με εκείνες για τον Τζο Μπάιντεν και τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. Αρχικά η Βρετανία αρνήθηκε. Προ του κινδύνου να μην προσέλθει ο κ. Ερντογάν, οι διοργανωτές προσωρινά έδειξαν σημάδια υποχώρησης, που όμως δεν επιβεβαιώθηκαν, με αποτέλεσμα τελικά την απόσυρση της συμμετοχής του κ. Ερντογάν. Τον ίδιο ισχυρισμό προέβαλε και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος μιλώντας με δημοσιογράφους στο αεροπλάνο της επιστροφής από τη Ρώμη, είπε πως «από τη στιγμή που τα αιτήματά μας σχετικά με τη ασφάλεια δεν ικανοποιήθηκαν, αποφασίσαμε να μην πάμε στη Γλασκώβη».  

Η Άγκυρα θα εκπροσωπηθεί στη Σύνοδο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και άλλους αξιωματούχους, με τη γραμμή της όπως εκφράστηκε στο Reuters, να είναι ότι «μας ενδιαφέρει η άποψή μας είναι πολύ σημαντικό να παρευρεθούμε σε μια τέτοια σύνοδο κορυφής. Ωστόσο [η ακύρωση] έπρεπε να γίνει», ανέφερε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Στην Τουρκία γίνεται πολύς λόγος για την κόπωση και πιθανή ασθένεια του προέδρου της χώρας, που τον υποχρέωσε να αποφύγει το ταξίδι στη Σκωτία, ενώ διεθνώς γίνεται παραλληλισμός της απουσίας Ερντογάν με εκείνες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κινέζου ομολόγου τους Σι Τζινπίνγκ.

Εκπρόσωποι της κεμαλικής αντιπολίτευσης μετέβησαν στη Γλασκώβη και κατηγόρησαν τον κ. Ερντογάν ότι «δεν έχει στην ατζέντα του τα περιβαλλοντικά θέματα, καθώς η κλιματική κρίση δεν είναι κατάλληλο ζήτημα για να εδραιώσει την εξουσία του».

«Μπόρεσε επιτέλους να συναντηθεί με τον Μπάιντεν. Αυτό του ήταν αρκετό. Ο πρόεδρος της χώρας μας αρνήθηκε να παραστεί στο COP26, το οποίο ορίζεται ως “η τελευταία μας ευκαιρία για τον κόσμο” και στην οποία θα παρευρεθούν περίπου 120 παγκόσμιοι ηγέτες. Ντρεπόμαστε», είπε ο Μουράτ Μπακάν, εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος του αντιπολιτευόμενου CHP.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει με επικριτικά σχόλια κατά του κ. Ερντογάν, ότι σνομπάρει τη σύνοδο σαν τον κακό μαθητή που δε θέλει να εξεταστεί στο μάθημα όπου είναι αδιάβαστος, και ότι η κόπωσή του δεν του επιτρέπει τόσο μεγάλα ταξίδια.

Πηγή: Reuters, Cumhuriyet, Anadolu, Gazeteduvar

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή