COP26 – Μπ. Τζόνσον: «Ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα» για την Ημέρα της Κρίσης

COP26 – Μπ. Τζόνσον: «Ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα» για την Ημέρα της Κρίσης

«Είναι ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα γι΄ αυτή την Ημέρα της Κρίσης και πρέπει να δράσουμε τώρα», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ, η οποία είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να αποτραπούν τα πιο ολέθρια αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής ξεκίνησε τυπικά χθες, με την αποστολή της να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της αποτυχίας των μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών να συμφωνήσουν σε φιλόδοξες νέες δεσμεύσεις.

Η COP26 που διεξάγεται στη Γλασκώβη της Σκωτίας ξεκίνησε μετά την αποτυχία των οικονομιών της Ομάδας των 20 (G20) να δεσμευθούν σε έναν στόχο μηδενικών εκπομπών άνθρακα το 2050 — μια προθεσμία που αναφέρεται ευρέως ως απαραίτητη προκειμένου να αποτραπεί το πιο ακραίο σενάριο κλιματικής υπερθέρμανσης.

«Η ανθρωπότητα είναι καιρός τώρα που εξάντλησε τον χρόνο για την κλιματική αλλαγή. Είναι ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα γι΄ αυτή την Ημέρα της Κρίσης και πρέπει να δράσουμε τώρα», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σήμερα στην εναρκτήρια τελετή.

«Αν δεν σοβαρευτούμε για την κλιματική αλλαγή σήμερα, θα είναι πολύ αργά για τα παιδιά μας να το κάνουν αύριο», τόνισε.

Καθώς μιλούσε ο Τζόνσον, η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ έκανε retweet σε μια έκκληση προς τα εκατομμύρια των υποστηρικτών της να υπογράψουν μια ανοικτή επιστολή όπου κατηγορούν τους ηγέτες για προδοσία.

«Αυτή δεν είναι μια άσκηση. Είναι ένας κόκκινος κωδικός για τη Γη», αναφέρεται στην έκκληση. «Εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν καθώς ο πλανήτης μας καταστρέφεται — ένα τρομακτικό μέλλον το οποίο θα προκληθεί, ή θα αποτραπεί, από τις αποφάσεις που εσείς παίρνετε. Έχετε την εξουσία να αποφασίσετε».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή