Αμείωτο «πρέσινγκ» Μπάιντεν στον Ερντογάν – «Θα συνεχίσω να μιλάω για ανθρώπινα δικαιώματα»

Αμείωτο «πρέσινγκ» Μπάιντεν στον Ερντογάν – «Θα συνεχίσω να μιλάω για ανθρώπινα δικαιώματα»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό «χτύπημα» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως έδωσαν οι ΗΠΑ, στον απόηχο της συνάντησης του Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο, στη Ρώμη, επισημαίνοντας πως τέθηκε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν τόνισε πως «η συνάντηση κάλυψε ένα πλήρες φάσμα περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων» και επεσήμανε πως «κάλυψε και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Διαβάστε ακόμη: Μπάιντεν – Ερντογάν: Παγωμένα χαμόγελα, αυστηρά μηνύματα

Σύμφωνα με τον Σάλιβαν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε προς τον Τούρκο ομόλογό του: «θα συνεχίσουμε να εγείρουμε αυτά τα ζητήματα, διότι αυτό είμαστε ως χώρα, αυτό είμαι εγώ ως πρόεδρος, θα συνεχίσουμε να τα θέτουμε δημόσια, όποια τριβή και αν προκαλέσουν».

Παράλληλα, ο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος ξεκαθάρισε ότι «το ΝΑΤΟ, ως συμμαχία, θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να σχεδιαστεί και να ενθαρρυνθεί προς μια βαθιά δέσμευση στις δημοκρατικές παραδόσεις και αξίες που το στηρίζουν από την αρχή».

Την ίδια ώρα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν ως εποικοδομητική και άμεση. «Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα εργαστούμε σε αυτό με την Τουρκία. Θα εργαστούμε σε αυτό με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στο εσωτερικό τους», πρόσθεσε.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που διέψευδε τον Τούρκο πρόεδρο, καθώς ξεκαθάριζε ότι ο Μπάιντεν έθεσε στη Ρώμη και το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Ερντογάν, που αρχικά είχε πει ότι δε συζητήθηκε το ζήτημα στη Ρώμη, υπαναχώρησε, και είπε ότι συμφώνησε να συνεργαστούν στην περιοχή, ωστόσο έκανε πως δεν άκουσε τα λεχθέντα του Μπάιντεν για ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή. 

Ως προς τη συνάντησή του με τον κ. Μπάιντεν και το ζήτημα των F-16, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι δεν διαπιστώνει αρνητική στάση από πλευράς ΗΠΑ, ενώ υποστήριξε πως ο Αμερικανός πρόεδρος του είπε πως θα κάνει ό,τι μπορεί.

«Όπως γνωρίζετε, έχουμε πληρωμή 1 δισ. 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Σχετικά με αυτό, διαπραγματευτήκαμε την προμήθεια F-16. Δεν έχω δει καμία αρνητική στάση από αυτούς, ως προς αυτό. Αντίθετα, ελπίζουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το ευαίσθητο θέμα που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών με συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών, όπως θα συναντηθούν μεταξύ τους και οι υπουργοί Άμυνας» ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι «μπορεί να μην έχουμε αποτελέσματα πολύ σύντομα», με τον Αμερικανό πρόεδρο να προσθέτει ότι: «Ξέρετε, περνάει από δύο διαφορετικά μέρη, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία». Κατά τον κ. Ερντογάν, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι «η κατάσταση είναι 50-50, αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή