COP26: Ξαφνική ακύρωση από τον Ερντογάν,γύρισε στην Άγκυρα

COP26: Ξαφνική ακύρωση από τον Ερντογάν,γύρισε στην Άγκυρα

Την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γλασκώβη, για να ηγηθεί της τουρκικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, ακύρωσε αιφνιδιαστικά τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Γλασκώβη, για να ηγηθεί της τουρκικής αντιπροσωπείας στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, ακύρωσε αιφνιδιαστικά τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, εξαιτίας της αποτυχίας της Βρετανίας να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις ασφαλείας του προέδρου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης της επιστροφής προς την Αγκυρα, ο Ερντογάν είπε ότι η τουρκική αντιπροσωπεία είχε ζητήσει να τηρηθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο ασφαλείας για τις μετακινήσεις του Τούρκου προέδρου στη Γλασκώβη, κάτι το οποίο δεν τηρήθηκε. «Οταν οι απαιτήσεις μας δεν ικανοποιήθηκαν, αποφασίσαμε να μην ταξιδέψουμε στη Γλασκώβη», είπε ο Ερντογάν, που επέμεινε ότι το πρωτόκολλο ασφαλείας είναι το ίδιο που ζητάει για κάθε ταξίδι του στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε αρχικά αναφέρει ότι το πρόβλημα με την κουστωδία του Ερντογάν είχε λυθεί. «Την τελευταία στιγμή, όμως, επικοινώνησε εκ νέου μαζί μας και είπε ότι οι Σκωτσέζοι δημιουργούσαν προβλήματα», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην πτήση της επιστροφής.

Η τουρκική αντιπροσωπεία θεώρησε ότι τα μέτρα ασφαλείας για τον Τούρκο πρόεδρο ήταν ανεπαρκή.

Ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας ότι αργότερα έμαθε ότι τα μέτρα ασφαλείας που είχε ζητήσει η τουρκική αντιπροσωπεία είχαν εγκριθεί «κατ’ εξαίρεσιν» για άλλη χώρα, την οποία δεν κατονόμασε, για να συμπληρώσει: «Αυτό ήταν ανεπίτρεπτο. Είμαστε υποχρεωμένοι να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια του έθνους μας».

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Τούρκου προέδρου και το ζήτημα των ειδικών μέτρων ασφαλείας που ζήτησε η Τουρκία. Από τη μεριά της, η σκωτσέζικη αστυνομία ανέφερε ότι δεν σχολιάζει θέματα που άπτονται της ασφάλειας υψηλών προσώπων.

Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας νωρίτερα χθες στο πρακτορείο Reuters, είπε: «Ο πρόεδρος πήρε την απόφαση αυτή καθώς οι απαιτήσεις μας σε οχήματα ασφαλείας και σε κάποια άλλα ζητήματα προστασίας δεν ικανοποιήθηκαν». Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνόδου του G20, στη Ρώμη, την Κυριακή.

Τον περασμένο μήνα, η τουρκική εθνοσυνέλευση επικύρωσε τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για το κλίμα, για να γίνει η τελευταία χώρα του G20 που υπέγραψε τη συνθήκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή