Πέντε εκατ. νεκροί από την COVID

Πέντε εκατ. νεκροί από την COVID

Mαίνεται το νέο πανδημικό κύμα με επίκεντρο τις ευρωπαϊκές χώρες

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν τους τελευταίους 19 μήνες χτυπημένοι από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς. Πολλοί ειδικοί, μεταξύ των οποίων και επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ωστόσο, εκτιμούν ότι ο πραγματικός απολογισμός της πανδημίας είναι πολύ βαρύτερος – ίσως διπλάσιος ή τριπλάσιος. Περισσότεροι από τους μισούς θανάτους έχουν καταγραφεί σε μόλις πέντε κράτη: ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία, Μεξικό και Βρετανία. Η υγειονομική κρίση όπως φαίνεται δεν θα αποτελέσει παρελθόν στο εγγύς μέλλον, τουλάχιστον για την Ευρώπη, που –όπως πρόσφατα προειδοποίησε ο ΠΟΥ– είναι για ακόμα μια φορά στο στόχαστρο της COVID. Εκρηξη κρουσμάτων καταγράφεται  στη Γερμανία, με την απερχόμενη καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ να δηλώνει –σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine– ότι «θλίβεται» επειδή τουλάχιστον τρία εκατομμύρια Γερμανοί άνω των 60 ετών ακόμα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Στο μάτι του πανδημικού κυκλώνα και το Κίεβο της Ουκρανίας, όπου η έξαρση των λοιμώξεων έφερε νέα περιοριστικά μέτρα.

Με κορωνοϊό η Ψάκι

Σε μία άλλη εξέλιξη, η  εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, διαγνώστηκε την Κυριακή με κορωνοϊό, δημιουργώντας έντονη ανησυχία στους αξιωματούχους της αμερικανικής προεδρίας. Η Ψάκι ήταν πλήρως εμβολιασμένη και αποδίδει ακριβώς σε αυτό το ότι ταλαιπωρείται από ήπια συμπτώματα της COVID. Ο πρόεδρος Μπάιντεν που υποβλήθηκε σε τεστ, προσερχόμενος στη διάσκεψη για το κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη, δεν έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Διπλάσιος ή και τριπλάσιος εκτιμάται από ειδικούς ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων στους 19 μήνες.

Δειλή επιστροφή στην κανονικότητα έκανε χθες η Ταϊλάνδη, επιτρέποντας στους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες από 63 κράτη «χαμηλού κινδύνου» να επιστρέψουν έπειτα από 18 μήνες περιοριστικών μέτρων, δίνοντας έτσι το «φιλί της ζωής» στην τουριστική βιομηχανία.

Oι πλήρως εμβολιασμένοι θα μπορούν να απολαύσουν τις διακοπές τους χωρίς να χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα. Στην ίδια θέση βρίσκεται και το Ισραήλ, που ύστερα από 20 μήνες απομόνωσης, υποδέχθηκε τους πρώτους πλήρως εμβολιασμένους τουρίστες. Προϋπόθεση, ωστόσο, ο εμβολιασμός τους να έχει ολοκληρωθεί το πολύ πριν από έξι μήνες.

Μία ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού κατά της COVID έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας. Οπως διαπιστώθηκε, ο κίνδυνος θανάτου από επιπλοκές του κορωνοϊού είναι 32 φορές υψηλότερος για τους ανεμβολίαστους συγκριτικά με όσους έχουν ολοκληρώσει πλήρως τον εμβολιασμό τους. Την ίδια στιγμή, άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι πλέον ένας στους τέσσερις ενήλικες από 34 έως 50 ετών στη Βρετανία, που είναι θετικός στον κορωνοϊό, παραβιάζει τις κυβερνητικές συστάσεις και δεν παραμένει σε καραντίνα όπως προβλέπεται.

Κλειστή η Ντίσνεϊλαντ

Τρόμαξαν την Κυριακή οι επισκέπτες του θεματικού πάρκου της Ντίσνεϊλαντ στη Σαγκάη. Το πάρκο ξαφνικά έκλεισε ερμητικά και οι 33.863 επισκέπτες που βρίσκονταν εκεί υποβλήθηκαν υποχρεωτικά σε διαγνωστικά τεστ COVID από υγειονομικούς με στολές βιολογικού πολέμου. Το πάρκο, μάλιστα, θα παραμείνει κλειστό μέχρις ότου οι κινεζικές αρχές θέσουν υπό έλεγχο τη διασπορά του κορωνοϊού. Η πρωτοφανής κινητοποίηση και ο αιφνίδιος αποκλεισμός της Ντίσνεϊλαντ κρίθηκαν αναγκαία μετά την ανίχνευση ενός κρούσματος στην πόλη Χανγκζού, που δήλωσε ότι επισκέφθηκε το πάρκο το Σάββατο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή