Παραιτήθηκε ο CEO της τράπεζας Barclays

Παραιτήθηκε ο CEO της τράπεζας Barclays

Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Barclays, Τζες Στάλεϊ, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος διερεύνησης των σχέσεών του με τον καταδικασμένο παιδεραστή και αυτόχειρα Τζέφρι Επσταϊν.

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Barclays, Τζες Στάλεϊ, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος διερεύνησης των σχέσεών του με τον καταδικασμένο παιδεραστή και αυτόχειρα Τζέφρι Επσταϊν. Την έρευνα, αφορμή για την οποία υπήρξαν ηλεκτρονικές επιστολές που είχαν ανταλλάξει οι δύο, πραγματοποίησαν η Αρχή Προληπτικής Εποπτείας της Τράπεζας της Αγγλίας και η Αρχή Δεοντολογίας Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών.

O Τζες Στάλεϊ ελέγχεται για συνεργασία με τον καταδικασμένο παιδεραστή και αυτόχειρα Τζέφρι Επσταϊν.

Οι ελεγκτικές αρχές κατέληξαν ότι δεν προκύπτει πως ο τέως διευθύνων σύμβουλος της Barclays είχε γνώση των αδικημάτων που διέπραξε ο Επσταϊν, περιγράφοντας ωστόσο τη σχέση των δύο κατά συγκεκριμένο τρόπο. O Στάλεϊ προτίθεται να αμφισβητήσει τα συμπεράσματα των ελεγκτικών φορέων, καθυστερώντας ή και αποτρέποντας την επιβολή προστίμων και ποινών. Eτσι η Barclays θεώρησε σκόπιμο να εγκαταλείψει τo αξίωμά του. Παρ’ όλα αυτά, θα εξακολουθήσει να εισπράττει, αντί αποζημίωσης, τις αποδοχές του για το επόμενο έτος, που ανέρχονται σε 2,8 εκατ. ευρώ, και άλλα επιδόματα και προνόμια.

Ο Στάλεϊ ανέλαβε τα ηνία της Barclays στα τέλη του 2015, έπειτα από περίπου τριακονταετή θητεία στο τμήμα επενδύσεων της J.P. Morgan. Η σχέση του με τον Επσταϊν χρονολογείται από το 2000, χρονιά κατά την οποία ανέλαβε τη διοίκηση της ιδιωτικής τράπεζας της J.P. Morgan. Ο ίδιος μάλιστα είχε δηλώσει πέρυσι τον Φεβρουάριο ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Επσταϊν ήταν ήδη πελάτης της τράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι «η σχέση μας διατηρήθηκε όσο παρέμενα στην J.P. Morgan, αλλά η επικοινωνία μας μειώθηκε όταν ανέλαβα τη νέα μου θέση στην Barclays». Ερωτηθείς αν μετανοεί για τη φιλική σχέση που τον συνέδεε με τον καταδικασμένο παιδεραστή, ο Στάλεϊ απάντησε: «Προφανώς νόμιζα ότι τον ήξερα. Γνωρίζοντας σήμερα όλα όσα έχουν έρθει στη δημοσιότητα, είναι προφανές ότι μετανοώ για τον φιλικό δεσμό που μας συνέδεε». Οταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο Στάλεϊ ενημέρωσε για την κατάσταση την Barclays, ότι δηλαδή δεν διατηρούσε καμία επαφή με τον Επσταϊν από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της, το 2015.

Το κατά πόσον ο Στάλεϊ δεν γνώριζε ακριβώς ποιος ήταν ο Τζέφρι Επσταϊν είναι ασαφές, αφού οι δύο άνδρες εξακολουθούσαν να έχουν επικοινωνία επί μία επταετία μετά την καταδίκη του δεύτερου για προώθηση σε πορνεία ανήλικου ατόμου. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Στάλεϊ τον επισκέφθηκε στη Φλόριντα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή