ΚΟΣΜΟΣ

Άνευ αναγνώρισης προσώπου το Facebook

Διαγράφει τα σχετικά δεδομένα που έχει αποθηκεύσει για ένα δισ. χρήστες

Άνευ αναγνώρισης προσώπου το Facebook

Το Facebook σκοπεύει να εγκαταλείψει το σύστημα αναγνώρισης προσώπων, έπειτα από δέκα χρόνια λειτουργίας, διαγράφοντας τα δεδομένα που έχει αποθηκεύσει για τα πρόσωπα ενός δισεκατομμυρίου χρηστών. Η λειτουργία αυτή έχει βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, έχει καταστήσει την εταιρεία αντικείμενο ερευνών από τις Αρχές και έχει προξενήσει προστριβές με τη Δικαιοσύνη.  «Υπάρχουν πολλές ανησυχίες για τον ρόλο της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου στην κοινωνία», έγραψε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Meta (όπως λέγεται πλέον η μητρική εταιρεία του Facebook), Τζερόμ Πεζέντι. «Κάθε νέα τεχνολογία έχει οφέλη και προξενεί ανησυχίες, θέλουμε να βρούμε τη σωστή ισορροπία», προσέθεσε.

Η πιο εμφανής για τους χρήστες λειτουργία της αναγνώρισης προσώπου, που εισήχθη στην πλατφόρμα το 2010, είναι ότι ταυτοποιεί τα πρόσωπα στις φωτογραφίες και παροτρύνει τους χρήστες να αναφέρουν ποιοι βρίσκονται σε αυτές, συνδέοντας έτσι τα πρόσωπα με λογαριασμούς στο F.B. Η πλατφόρμα πλέον διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία ψηφιακών φωτογραφιών στον κόσμο, το οποίο εν μέρει αρχειοθετείται και γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας με αυτό το λογισμικό.

Άνευ αναγνώρισης προσώπου το Facebook-1Πρόστιμο 5 δισ. δολ.

Τα πρώτα σύννεφα για το Meta, καθώς εταιρεία στην Αριζόνα είχε κατοχυρώσει την ονομασία, αλλά την πωλεί έναντι 20 εκατ. δολ.

Το 2019, η ομοσπονδιακή αρχή επικοινωνιών επέβαλε στο Facebook πρόστιμο 5 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού λόγω ελλιπούς προστασίας προσωπικών δεδομένων. Πέρυσι, η εταιρεία κατέβαλε 650 εκατομμύρια σε εξωδικαστικό συμβιβασμό στην πολιτεία του Ιλινόις, όπου είχε κατηγορηθεί από ομάδα χρηστών ότι παραβιάζει τον νόμο περί συναίνεσης στην επεξεργασία βιομετρικών στοιχείων, περιλαμβανομένης της γεωμετρίας του προσώπου.

Εν τω μεταξύ, πιο δαπανηρή απ’ ό,τι νόμιζε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ίσως αποδειχθεί η μετονομασία του Facebook σε Meta, καθώς εταιρεία πώλησης υπολογιστών από την Αριζόνα έχει κατοχυρώσει τη συγκεκριμένη ονομασία από τον Αύγουστο. Ο ιδιοκτήτης της δήλωσε, ωστόσο, έτοιμος να παραχωρήσει τα δικαιώματα στον CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έναντι 20 εκατ. δολαρίων. Η ανακοίνωση της μετονομασίας του Facebook σε Meta από τον Ζούκερμπεργκ δεν μοιάζει –μέχρι στιγμής τουλάχιστον– να έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, που ήταν η μεταβολή της εικόνας της εταιρείας επί τα βελτίω. Η πρόσφατη διαρροή μεγάλου αριθμού εσωτερικών εγγράφων του Facebook αποκάλυψε τις μεθόδους λειτουργίας και τη φιλοσοφία της εταιρείας, που απέχει πολύ από τις αισιόδοξες εξαγγελίες του ιδρυτή της σχετικά με το Meta και την ικανότητά του να προωθεί δημοκρατικές αντιλήψεις στην κοινωνία.

Η πηγή της διαρροής, η πρώην εργαζόμενη στο Facebook, Φράνσις Χάουγκεν, που κάλεσε τη Δευτέρα τον Ζούκερμπεργκ να παραιτηθεί από εκτελεστικός διευθυντής, αποκάλυψε ότι το Facebook θέτει την κερδοφορία πάνω από κάθε άλλη επιδίωξη.