Κορωνοϊός: Σύσταση του CDC για εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών με Pfizer

Κορωνοϊός: Σύσταση του CDC για εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών με Pfizer

Για κάθε εκατομμύριο παιδιών που εμβολιάζονται, θα αποτρέπονται 58.000 κρούσματα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές δημοσιοποίησαν την Τρίτη την τελική τους σύσταση για τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech των παιδιών ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών, κάτι που σημαίνει ότι 28 εκατομμύρια ανήλικοι μπορούν πλέον να λάβουν τις δόσεις τους.

Μερικές ημέρες μετά το πράσινο φως του αμερικανικού ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA), συστήθηκε την Τρίτη να αρχίσει ο εμβολιασμός από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), τον κυριότερο δημόσιο οργανισμό δημόσιας υγείας των ΗΠΑ.

Οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας Δημοτικού αναμένεται να ξεκινήσουν στις ΗΠΑ ακόμη και την Τετάρτη, σε μια έγκαιρη κίνηση που αναμένεται να καθησυχάσει εκατομμύρια γονείς ενόψει του χειμώνα και πιθανής έκρηξης της πανδημίας σαν αυτή που εντοπίζεται πλέον στην Ευρώπη.

Στη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων αποφασίστηκε ομοφώνως η θετική σύσταση για τη χορήγηση του σκευάσματος στα παιδιά 5-11 ετών.

«Όλοι μαζί, με την επιστήμη να οδηγεί την έφοδο κατά του κορωνοϊού, κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά σε αυτή τη μάχη του έθνους», δήλωσε η επικεφαλής των CDC, Ροσέλ Γουαλένσκι.

Όπως υπολόγισαν οι επιστήμονες των CDC, για κάθε 1 εκατομμύριο παιδιά που θα εμβολιάζονται (από το σύνολο των 29 εκατ. παιδιών της ηλικιακής ομάδας αυτής), θα αποτρέπονται 58.000 κρούσματα και 226 νοσηλείες παιδιών του Δημοτικού.

Από την αρχή της πανδημίας πάνω από 8.300 παιδιά Δημοτικού έχουν νοσηλευτεί και τουλάχιστον 94 έχουν καταλήξει στις ΗΠΑ. Σχεδόν το ένα τρίτο των νοσηλειών αφορούσαν σε τόσο σοβαρά περιστατικά που απαίτησαν εισαγωγής σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Συνολικά ο εμβολιασμός των παιδιών 5-11 ετών υπολογίζεται ότι θα αποτρέψει περί τα 600.000 κρούσματα κορωνοϊού από τον Νοέμβριο έως τον προσεχή Μάρτιο, ενώ η αυξημένη αυτή ανοσία μπορεί να περιορίσει και τα περιθώρια μετάδοσης από τα παιδιά αυτά σε ευάλωτους ενήλικες στην οικογένεια και την κοινότητά τους, επεσήμαναν οι Αμερικανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση της Τρίτης, τα τοπικά κύματα της πανδημίας προκάλεσαν μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου το προσωρινό κλείσιμο περίπου 2.300 σχολείων ανά τις ΗΠΑ, επηρεάζονται πάνω από 1,2 εκατ. μαθητές στη χώρα.

Το εμβόλιο της Pfizer έχει αποτελεσματικότητα πάνω από 90% στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών σύμφωνα με την δρα Αλεχάνδρα Γκούρτμαν, την αντιπρόεδρο της φαρμακοβιομηχανίας.

«Σημείο καμπής»

Σημειώνεται επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την Τρίτη το «σημείο καμπής» στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αφού εγκρίθηκε ο εμβολιασμός παιδιών ηλικίας 5 – 11 με το εν λόγω σκεύασμα.

«Αυτό θα επιτρέψει να τελειώσει η πολύμηνη ανησυχία των γονιών για τα παιδιά τους και θα μειώσει την έκταση που τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό σε άλλους», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

«Σήμερα, περάσαμε ένα σημείο καμπής στη μάχη του έθνους μας» εναντίον της πανδημίας, πρόσθεσε, κατά το δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Πάντως οι γονείς στις ΗΠΑ εμφγανίζονται διχασμένοι ως προς τον εμβολιασμό των παιδιών τους. Νέα έρευνα, με ευρήματα παρόμοια εκείνων του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου, κατέγραψε ότι τρεις στους 10 δηλώνουν έτοιμοι να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ενώ άλλοι τρεις στους 10 λένε ότι δεν πρόκειται ποτέ να τα εμβολιάσουν…

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, The New York Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή