ΗΠΑ: Αποτέλεσμα-χαστούκι για Μπάιντεν στις εκλογές στη Βιρτζίνια

ΗΠΑ: Αποτέλεσμα-χαστούκι για Μπάιντεν στις εκλογές στη Βιρτζίνια

Μεγάλη μάχη στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου οι Δημοκρατικοί είχαν επικρατήσει άνετα πέρσι

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αποτέλεσμα-σοκ για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος κυβερνήτης της Βιρτζίνια Γκλεν Γιάνγκιν κέρδισε τις εκλογές την Τρίτη σε μια πολιτεία που την τελευταία δεκαετία αποτελούσε προπύργιο των Δημοκρατικών εδώ και πλέον των 10 ετών.

Ο 54χρονος κος Γιάνγκιν έχει ασφαλές προβάδισμα 2,7 μονάδων έναντι του Δημοκρατικού υποψηφίου Τέρι Μακόλιφ, με το 95% των ψήφων καταμετρημένο, δηλαδή ένα προβάδισμα μη αναστρέψιμο, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press.

Η νίκη του κ. Γιάνγκιν έχει πανεθνική σημασία στις ΗΠΑ, όχι μόνο διότι η προεκλογική αναμέτρηση είχε εθνικά κομματικά χαρακτηριστικά αλλά και επειδή συνιστά απότομη αλλαγή στη Βιρτζίνια που επί 12 χρόνια είχε Δημοκρατικό κυβερνήτη και στις περυσινές προεδρικές εκλογές είχε δώσει τη νίκη στον Τζο Μπάιντεν με διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Διαβάστε επίσης:

Την ίδια ώρα γίνεται μεγάλη μάχη στην αντίστοιχη εκλογή για κυβερνήτη στο Νιου Τζέρσεϊ, με τους υποψηφίους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών να είναι ουσιαστικά ισόπαλοι σε μια πολιτεία που έναν χρόνο πριν οι Δημοκρατικοί κέρδισαν με διαφορά 15 μονάδων.

Τα αποτελέσματα συνιστούν σοβαρό πλήγμα στο γόητρο του προέδρου Μπάιντεν, στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, έναν χρόνο μετά τη νίκη του επί του Ντόναλντ Τραμπ. Συνιστούν επίσης απειλητική εικόνα για τους Δημοκρατικούς ενόψει των εκλογών για το Κογκρέσο σε έναν χρόνο, που θα θέσουν σε κίνδυνο την εύθραυστη πλειοψηφία του κόμματος του κ. Μπάιντεν.

Η νίκη του κ. Γιάνγκιν στη Βιρτζίνια αποδίδεται τόσο στη γενική δυσαρέσκεια που υπάρχει στη χώρα από την καταστροφική απόσυρση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν και των εσωτερικών οικονομικών προβλημάτων, όσο και στην ικανότητα του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων να ενώσει σε τοπικό επίπεδο τους υποστηρικτές του κ. Τραμπ με ψηφοφόρους περιφερειακών περιοχών της πολιτείας αυτής που αποστρέφονταν τον τέως πρόεδρο.

Πηγή: Associated Press, BBC, Times Radio

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή