ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Βρετανία: «Έρχονται δύσκολοι μήνες, η πανδημία δεν έχει τελειώσει»

Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι δύσκολα, καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει, προειδοποίησε σήμερα ο αναπληρωτής αρχίατρος της Αγγλίας

Κορωνοϊός – Βρετανία: «Έρχονται δύσκολοι μήνες, η πανδημία δεν έχει τελειώσει»

Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι δύσκολα, καθώς η πανδημία της Covid-19 δεν έχει τελειώσει, προειδοποίησε σήμερα ο αναπληρωτής αρχίατρος της Αγγλίας Τζόναθαν Βαν-Ταμ και κάλεσε τον κόσμο να συμπεριφέρεται με προσοχή και να εμβολιαστεί με ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων.

Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, 293 θανάτους από την Covid-19, τον μεγαλύτερο αριθμό μέσα σε 24 ώρες από τον Μάρτιο, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται καθημερινά κατά μέσο όρο 40.000 νέα κρούσματα.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ήρε τους περιορισμούς στην Αγγλία τον Ιούλιο και έχει δηλώσει πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την Covid στη διάρκεια του χειμώνα με τους εμβολιασμούς μάλλον παρά επιβάλλοντας τη χρήση μασκών ή προχωρώντας σε lockdown.

«Δύσκολοι μήνες μπροστά μας»

«Πάρα πολλοί πιστεύουν ότι η πανδημία αυτή έχει πλέον τελειώσει. Προσωπικά αισθάνομαι ότι έχουμε μπροστά μας μερικούς δύσκολους μήνες το χειμώνα και ότι δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Βαν-Ταμ μιλώντας στην τηλεόραση του BBC και πρόσθεσε ότι η συμπεριφορά των πολιτών και τα ενισχυτικά εμβόλια θα καθορίσουν πόσο δύσκολος θα είναι ο χειμώνας.

«Τα Χριστούγεννα και όλοι οι πιο σκοτεινοί μήνες του χειμώνα είναι εν δυνάμει προβληματικοί», τόνισε.

Ο Τζόνσον είχε επικαλεστεί την επιτυχία της Βρετανίας στην αρχική εκστρατεία εμβολιασμού, όταν ήρε τους περιορισμούς, όμως ο βραδύτερος ρυθμός του εμβολιασμού με τις ενισχυτικές δόσεις σημαίνει ότι για πολλούς ευπαθείς ανθρώπους η ανοσία μπορεί να μειώνεται.

Η κρίση της Covid «απέχει πολύ από το τέλος της»

Η Επιστημονική Συμβουλευτική Ομάδα για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης (SAGE) έχει ανακοινώσει πως η ανάληψη δράσης τώρα μπορεί να μειώσει την ανάγκη για σκληρότερα μέτρα αργότερα.

Ο Τζέρεμι Φάραρ, διευθυντής της Wellcome, δήλωσε πως παραιτήθηκε από τη SAGE για να επικεντρωθεί στη δουλειά του στη φιλανθρωπική οργάνωσή του για την υγεία, όμως πρόσθεσε πως η κατάσταση παραμένει ανησυχητική.

«Η κρίση της Covid-19 απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει», υπογράμμισε ο Φάραρ σε δήλωσή του.

«Τα υψηλά επίπεδα μεταδοτικότητας που βλέπουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν ανησυχητικά, όμως παραιτήθηκα από τη συμμετοχή μου στη SAGE γνωρίζοντας πως οι υπουργοί έχουν λάβει τις περισσότερες από τις σημαντικές επιστημονικές συμβουλές που χρειάζονται για τους μήνες του χειμώνα».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Διαβάστε επίσης: 

Σύσταση του CDC για εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών με Pfizer

Η Ευρώπη στη δίνη ενός ακόμη φονικού ιού

Με αστερίσκους η χρησιμότητα των τεστ αντισωμάτων