Τουρκία: Έρευνα σε 30 άτομα για ψευδείς ειδήσεις κατά του Ερντογάν

Τουρκία: Έρευνα σε 30 άτομα για ψευδείς ειδήσεις κατά του Ερντογάν

Τη διενέργεια έρευνας εναντίον 30 ατόμων για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με την υγεία του Ταγίπ Ερντογάν διέταξε η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τη διενέργεια έρευνας εναντίον 30 ατόμων για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με την υγεία του Ταγίπ Ερντογάν διέταξε η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας. Η διεύθυνση ανακοίνωσε ότι έχουν αρχίσει νομικές διαδικασίες κατά των ατόμων αυτών, αφού διαπιστώθηκε ότι δημοσίευσαν παραπλανητικές αναρτήσεις σε συγκεκριμένο hashtag, το οποίο δημιουργήθηκε σε σχέση με τον πρόεδρο Ερντογάν και τις φήμες περί της υγείας του.

«Δραστηριότητες ελέγχου του κυβερνοχώρου πραγματοποιούνται στο Διαδίκτυο 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, με στόχο την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και των εγκληματικών δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας και της ευθύνης που παρέχουν οι νόμοι στο Τμήμα καταπολέμησης ηλεκτρονικού εγκλήματος και τις περιφερειακές του υπηρεσίες. Στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι δημιουργήθηκε ο κωδικός hashtag #olmus (πέθανε) στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης του Twitter, αναφερόμενο στον πρόεδρό μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πίσω από το προαναφερθέν hashtag εντοπίστηκαν 30 άτομα, τα οποία κρίθηκε ότι μοιράστηκαν ψευδείς ειδήσεις και προπαγανδιστικό περιεχόμενο, καθώς και εκφράσεις και απόψεις που προσβάλλουν και χλευάζουν την τιμή και την αξιοπρέπεια του προέδρου μας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εχουν κινηθεί οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες εναντίον των ατόμων αυτών. Οι απαραίτητες έρευνες για τις αναρτήσεις που περιέχουν ψέματα, αβάσιμους ισχυρισμούς και παραπληροφόρηση βρίσκονται σε εξέλιξη και τα πορίσματα θα αποσταλούν στις δικαστικές αρχές», ανέφερε η απειλητική ανακοίνωση της γενικής ασφάλειας.

Νομικές διαδικασίες εναντίον Τούρκων χρηστών του Ιντερνετ για διασπορά φημών αναφορικά με την υγεία του προέδρου της χώρας.

Αποδεικνύοντας πόσο οι φήμες για την υγεία του Ερντογάν αντιμετωπίζονται σοβαρά από το τουρκικό καθεστώς, ο επικεφαλής επικοινωνίας της προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, δημοσίευσε σύντομο βίντεο στον λογαριασμό του στο Twitter, στο οποίο ο Ερντογάν εμφανίζεται να βγαίνει από το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο και να περπατάει σε χαλί υποδοχής επισήμων. «Εμπιστευόμαστε τους φίλους, ελέγχουμε τους εχθρούς», έγραψε στο μήνυμα ο Αλτούν. Φήμες για την υγεία του 67χρονου Ερντογάν κυκλοφορούν εδώ και χρόνια, με τον προσωπικό του γιατρό να εμφανίζεται σε μέσα ενημέρωσης το 2011 για να διαψεύσει ότι ο πρόεδρος πάσχει από καρκίνο.

Η αυστηρότητα με την οποία το τουρκικό καθεστώς αντιμετωπίζει κάθε προσβολή κατά του προέδρου απειλεί να οδηγήσει την 96χρονη Αλιγέ Γιαμπανσού από την επαρχία Ούρφα της ΝΑ Τουρκίας στις φυλακές ή το ψυχιατρείο, για δημόσια προσβολή του Ερντογάν. Η 96χρονη, με διαγνωσμένα ψυχικά νοσήματα, που ομιλεί μόνο τα κουρδικά, καταγράφηκε σε βίντεο χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης να καταφέρεται σκαιά κατά του προέδρου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν 17 άτομα επειδή έβαλαν κουκούλα σε Αμερικανό εργαζόμενο στο αεροπλανοφόρο «Mount Whitney», σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή. Η Ενωση Νέων Τουρκίας που πραγματοποίησε την ενέργεια δημοσίευσε φωτογραφίες από το επεισόδιο, στη διάρκεια του οποίου η ομάδα φώναζε αντιαμερικανικά συνθήματα, καταγγέλλοντας την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στους Κούρδους της Συρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή