Ηγεσία εκλέγουν CDU και SPD στη Γερμανία

Ηγεσία εκλέγουν CDU και SPD στη Γερμανία

Για τρίτη φορά σε δύο χρόνια, οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) βρίσκονται σε αναζήτηση ηγεσίας, με τον Φρίντριχ Μερτς να ευελπιστεί ότι έφθασε η δική του ώρα. Ενώπιον της επιλογής ηγεσίας βρίσκεται και το SPD.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BΕΡΟΛΙΝΟ. Για τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια, οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες (CDU) βρίσκονται σε αναζήτηση ηγεσίας, με τον Φρίντριχ Μερτς να ευελπιστεί ότι πλέον έφθασε η δική του ώρα. Στην απόφαση θα λάβει μέρος και η βάση του κόμματος, με συμβουλευτική ψηφοφορία, η οποία θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από το συνέδριο του κόμματος, τον Ιανουάριο.

Η προσδοκία των Χριστιανοδημοκρατών είναι ότι η αλλαγή σελίδας στην ηγεσία θα βελτιώσει τα δημοσκοπικά ποσοστά του κόμματος, που έχουν κατρακυλήσει ακόμη περισσότερο μετά την εκλογική ήττα της 26ης Σεπτεμβρίου. Υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό του κόμματος που επιδιώκουν ταχύτερη διευθέτηση του θέματος, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο για τα κρατίδια της Σάρης και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που έχουν εκλογές την ερχόμενη άνοιξη.

Στην επιλογή επικε- φαλής θα μετάσχει και η βάση των Χριστιανοδημοκρατών, με συμβουλευτική ψηφοφορία.

Ωστόσο, η πίεση από τη βάση για συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον απερχόμενο επικεφαλής, Αρμιν Λάσετ, ο οποίος ωστόσο φέρεται να δοκιμάζει μια πλάγια μέθοδο παράκαμψης της εσωκομματικής ψηφοφορίας: επιχειρεί, σύμφωνα με τη FAZ να πείσει τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, Νόρμπερτ Ρέντγκεν, να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση του αξιώματος. Ετσι, αν δεν υπάρχει αντίπαλος στον Μερτς, δεν θα υπάρχει και λόγος να διοργανωθεί ψηφοφορία. Είναι φυσικά απολύτως αμφίβολο αν κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ανανέωση του κόμματος, καθώς ο Μερτς είναι ιστορικό στέλεχος, που έχει αποκτήσει σημαντική περιουσία από την εργασία του ως λομπίστας στην υπηρεσία εταιρικών κολοσσών.

Επίσης, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα υπάρξουν και άλλοι διεκδικητές. Το περιοδικό Spiegel αναφέρει τον απερχόμενο υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Ραλφ Μπρινκχάους και τον επικεφαλής του συνδέσμου μικρομεσαίων επιχειρήσεων Κάρστεν Λίνεμαν.

Εν τω μεταξύ, ενώπιον της επιλογής ηγεσίας βρίσκεται και το SPD, αφού ο Ολαφ Σολτς έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος και μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του συμπροέδρου Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και την πιθανότητα να αφήσει το αξίωμα και η έτερη συμπρόεδρος, Σάσκια Εσκεν, προκειμένου να εισέλθει στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων συνεχίζονται, αλλά δεν αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί πριν από τον Δεκέμβριο. Προκειμένου όμως να μεταπηδήσει στην κυβέρνηση, η Εσκεν θα πρέπει να αποσύρει την υποψηφιότητά της από τις εκλογές για την ηγεσία, αφού λάβει τις απαιτούμενες διαβεβαιώσεις από τον Σολτς ότι θα τη συμπεριλάβει στο κυβερνητικό σχήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή