Θύμα απαγόρευσης των αμβλώσεων 30χρονη Πολωνή

Θύμα απαγόρευσης των αμβλώσεων 30χρονη Πολωνή

Μαζικές διαδηλώσεις και σιωπηρές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Πολωνίας μετά τον θάνατο τριαντάχρονης γυναίκας, κατά τη διάρκεια επέμβασης τερματισμού της εγκυμοσύνης.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαζικές διαδηλώσεις και σιωπηρές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις της Πολωνίας μετά τον θάνατο τριαντάχρονης γυναίκας, κατά τη διάρκεια επέμβασης τερματισμού της εγκυμοσύνης.

Η γυναίκα απεβίωσε στις 22  Σεπτεμβρίου, αλλά το τραγικό γεγονός δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα από τη δικηγόρο της οικογένειας, Γιολάντα Μπαντζόφσκα, η οποία απέδωσε τον θάνατο στην αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για τις αμβλώσεις.

Το έμβρυο που εγκυμονούσε δεν είχε επαρκές αμνιακό υγρό στη μήτρα και οι γιατροί περίμεναν να πεθάνει πριν το αφαιρέσουν.

Σήμερα, στην Πολωνία δυνατότητα να προχωρήσουν σε άμβλωση έχουν μόνο γυναίκες που εγκυμονούν λόγω βιασμού, αιμομικτικής σχέσης ή εφόσον η ζωή της μητέρας ή του εμβρύου κινδυνεύει.

Η άτυχη γυναίκα, που διήνυε την 22η εβδομάδα της κύησης, διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Πσζίνα, στην περιφέρεια του Κατοβίτσε, κοντά στα σύνορα με την Τσεχία. Καθώς το έμβρυο που εγκυμονούσε δεν είχε επαρκές αμνιακό υγρό στη μήτρα, οι γιατροί περίμεναν μέχρι να πεθάνει προτού προχωρήσουν στην αφαίρεσή του. Κατά τη διάρκεια της μακάβριας αυτής αναμονής, η κατάσταση της γυναίκας επιδεινωνόταν διαρκώς. Η ίδια είχε επανειλημμένως στείλει μηνύματα στα οποία ανέφερε ότι ανεβαίνει ο πυρετός της και εξέφραζε φόβο για την πιθανότητα να πάθει σηψαιμία, η οποία ήταν η αιτία που την οδήγησε στον θάνατο.

Η Μπαντζόφσκα ισχυρίζεται ότι οι γιατροί, εξαιτίας του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις αμβλώσεις, αναγκάστηκαν να καθυστερήσουν υπερβολικά προτού παρέμβουν και αφαιρέσουν το έμβρυο. Παρότι στον νέο νόμο υπάρχει η πρόβλεψη για τερματισμό της εγκυμοσύνης σε αυτήν την περίπτωση, οι θεράποντες δεν έκριναν σωστά, με συνέπεια η γυναίκα να χάσει τη ζωή της.

Σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο αναφέρει ότι γνώμονας για τις ενέργειες των ιατρών και των μαιών ήταν η προστασία της μητέρας και του αγέννητου παιδιού της. H Μπαντζόφσκα, όμως, υποστηρίζει ότι ο θάνατος της τριαντάχρονης είναι συνέπεια της νομοθεσίας, που απαγορεύει, ουσιαστικά, όλες τις αμβλώσεις, καθώς εκτιμά πως οι γιατροί, φοβούμενοι τις νομικές κυρώσεις, επέλεξαν να περιμένουν μέχρι τον θάνατο του εμβρύου. Η Αντονίνα Λεβαντόφσκα, επικεφαλής της ομοσπονδίας γυναικών και οικογενειακού προγραμματισμού της χώρας, πιστεύει ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας να προχωρήσει σε ουσιαστική απαγόρευση των αμβλώσεων, έχει περιπλέξει την κατάσταση στα νοσοκομεία, αφού οι γιατροί είναι πλέον έντρομοι και διστάζουν να αναλάβουν πρωτοβουλία. «Δεν είναι ενήμεροι για τη σχετική με το θέμα νομοθεσία. Απλώς γνωρίζουν ότι απαγορεύονται οι αμβλώσεις και προφανώς φοβούνται να αναλάβουν πρωτοβουλία», κατέληξε η Λεβαντόφσκα, προσθέτοντας ότι η ομοσπονδία θα διοργανώσει εκστρατεία ενημέρωσης ώστε τα νοσοκομεία και οι γιατροί να μάθουν τι ακριβώς μπορούν να κάνουν και τι όχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή