Ένταση στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας

Ένταση στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας

Για ένοπλη διασυνοριακή εισβολή κατηγορεί η Πολωνία τη Λευκορωσία

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Για ένοπλη διασυνοριακή εισβολή κατηγορεί η Πολωνία τη Λευκορωσία, με τη Βαρσοβία να ανακοινώνει ότι κάλεσε τον επιτετραμμένο της Λευκορωσίας την Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδώσει διαμαρτυρία για τη «σκόπιμη κλιμάκωση» της προσφυγικής κρίσης στα σύνορα των δύο χωρών.

Το Μινσκ αρνήθηκε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας αβάσιμους τους ισχυρισμούς της Βαρσοβίας, κάνοντας λόγο για προσπάθεια σπίλωσης της εικόνας της Λευκορωσίας στον κόσμο. Η Λευκορωσία απέρριψε επίσης τις κατηγορίες της Πολωνίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για σκόπιμη ενθάρρυνση παράτυπων μεταναστών να διεισδύουν στην Πολωνία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω του εδάφους της Λευκορωσίας.

Ενστολοι και πάνοπλοι Λευκορώσοι στρατιώτες προωθούν πρόσφυγες προς την Πολωνία.

Η πολωνική κυβέρνηση έχει θέσει τη συνοριακή ζώνη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές από χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Βαρσοβίας, άγνωστοι ένστολοι άνδρες, οπλισμένοι με πολεμικά τουφέκια, διείσδυσαν εντός του πολωνικού εδάφους από τη Λευκορωσία τα ξημερώματα της Δευτέρας 1ης Νοεμβρίου. «Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Πιότρ Βαρτσίκ κατέθεσε επιστολή διαμαρτυρίας με αφορμή την παραβίαση των πολωνικών συνόρων, υπογραμμίζοντας ότι οι ενέργειες των αρχών της Λευκορωσίας τις τελευταίες εβδομάδες αποτελούν απόδειξη σκόπιμης κλιμάκωσης. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ θεωρεί ότι τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες και δεν θα γίνουν ανεκτές. Καλούμε το Μινσκ να δώσει αμέσως πειστικές εξηγήσεις για το περιστατικό», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Εκπρόσωπος της συνοριοφυλακής της Λευκορωσίας αρνήθηκε τις κατηγορίες της Βαρσοβίας, υποστηρίζοντας ότι η Πολωνία έχει κατασκευάσει την κρίση για να δικαιολογήσει και να παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα σύνορα. «Εκτιμάμε ότι κύριος στόχος των ενεργειών της Πολωνίας είναι η κλιμάκωση της κρίσης και η κατασυκοφάντηση της Λευκορωσίας στον κόσμο», είπε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας συνοριοφυλακής της Λευκορωσίας, Αντόν Μπουχόφσκι.

Η σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών της Βαρσοβίας, στην οποία εκλήθη ο Λευκορώσος επιτετραμμένος Αλεξάντρ Τσεσνόφσκι την Τρίτη, σηματοδότησε την τρίτη φορά που ο Λευκορώσος διπλωμάτης καλείται στο υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας για να δώσει εξηγήσεις για την κατάσταση στα σύνορα, από όπου εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να εισχωρήσουν κάθε μέτρα στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Βαρσοβία εκτιμούν ότι η ροή μεταναστών έχει ενορχηστρωθεί από το καθεστώς Λουκασένκο στο Μινσκ, ως μορφή υβριδικού πολέμου με στόχο την άσκηση πίεσης στην Ε.Ε. για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Λευκορωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή