Στη σκιά της COVID ξανά η Ευρώπη

Στη σκιά της COVID ξανά η Ευρώπη

«Η επιδημία των ανεμβολίαστων είναι εδώ», προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Υγείας

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την απειλητική σκιά της COVID βρίσκεται για ακόμα μια φορά η Ευρώπη. Αυτό το τέταρτο κύμα έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: είναι η «πανδημία των ανεμβολίαστων», όπως επισήμανε χθες ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, έκανε δυσοίωνες προβλέψεις για «πρωτοφανείς αριθμούς κρουσμάτων». Επίσης, τόνισε ότι «δυστυχώς βλέπουμε να συμβαίνει ό,τι είχαμε προβλέψει, αφενός διότι η εμβολιαστική κάλυψη δεν επαρκεί και αφετέρου γιατί τα μέτρα που ισχύουν σήμερα παραβιάζονται». Μοναδική διέξοδος από τη ζοφερή πραγματικότητα είναι ο εμβολιασμός, επισήμαναν οι Γερμανοί αξιωματούχοι, ενώ τάχθηκαν και υπέρ των περιοριστικών μέτρων μόνο για ανεμβολίαστους, ειδικά στις επιδημικές εστίες.

Την κατάσταση που επικρατεί στη Γηραιά Ηπειρο καταγράφει και η χθεσινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία στην Ευρώπη, για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα, καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων. Πρόκειται για τη μοναδική περιοχή του κόσμου όπου συμβαίνει αυτό. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς ότι πλέον φθίνει η ανοσία, ιδίως εκείνων που είχαν εμβολιαστεί στις αρχές του χρόνου, δηλαδή των πιο ηλικιωμένων και ευάλωτων.

Για πέμπτη διαδοχική εβδομάδα καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ιατρικοί σύλλογοι στη Βρετανία ζητούν επιτακτικά την επιστροφή της χρήσης μάσκας και την τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης μετά την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων τις τελευταίες ημέρες, αλλά η κυβέρνηση αρνείται να ενεργήσει, διατυπώνοντας την πεποίθηση ότι το βρετανικό ΕΣΥ μπορεί να αντέξει οποιαδήποτε πίεση. Ο αναπληρωτής επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας, καθηγητής Τζόναθαν Βαν-Ταμ, μιλώντας στο BBC τόνισε ότι πολλοί πλανώνται ότι η πανδημία ανήκει στο παρελθόν, κάτι που δεν ισχύει, και υπογράμμισε ότι οι χειμωνιάτικοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Επίσης, εξέφρασε έντονη ανησυχία για την αύξηση των θανάτων από COVID στη χώρα του και το ενδεχόμενο ο κορωνοϊός να πλήττει ξανά τους πιο ηλικιωμένους.

Το νέο κύμα της πανδημίας επανέφερε τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους στην Ολλανδία. Μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων καταγράφεται και στο Βέλγιο. To Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) επικαιροποίησε την «κόκκινη λίστα» για ταξίδια, προσθέτοντας σε αυτήν το Βέλγιο, τη Ρωσία, τη Σλοβακία και την Μπουρκίνα Φάσο.

Tέλος, εκατοντάδες αντιεμβολιαστές προκάλεσαν κυκλοφοριακό χάος στo Κίεβο διαδηλώνοντας κατά των υποχρεωτικών εμβολιασμών και των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η ουκρανική κυβέρνηση. Η χώρα τις τελευταίες εβδομάδες καταρρίπτει διαδοχικά ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων. Ο Ουκρανός υπουργός Υγείας, Βίκτορ Λιάσκο, δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις των αντιεμβολιαστών και η προτροπή σε αποχή από τον εμβολιασμό αποτελούν «χλευασμό» των γιατρών και των συγγενών των θυμάτων της COVID. «Πιστέψτε με, το αντιεμβολιαστικό πάθος εξαφανίζεται στις ΜΕΘ, εκεί όπου τα πλαστά πιστοποιητικά δεν έχουν καμία αξία», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή