Μία ανατροπή που απαιτεί ιδεολογική αλλαγή

Μία ανατροπή που απαιτεί ιδεολογική αλλαγή

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νεοεκλεγείς Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Γκλεν Γιάνγκιν, ανέτρεψε τις προσδοκίες σε πολιτεία η οποία είχε προσφέρει πέρυσι μεγάλη πλειοψηφία στον Τζο Μπάιντεν, ενώ ανάλογες ήττες υπέστησαν οι Δημοκρατικοί σε πολλές περιφέρειες και κοινότητες.

Οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούνται φαβορί πλέον για την ανάκτηση της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2022, ενώ οι εταιρείες στοιχημάτων θεωρούν τον Τραμπ ως τον επικρατέστερο νικητή των προεδρικών εκλογών του 2024. Η προοπτική αυτή, όμως, δεν μοιάζει να κινητοποιεί το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο επιλέγει να δικαιολογεί τις ήττες του. Οι αναλυτές του προοδευτικού Τύπου στις ΗΠΑ εμφάνισαν τον Γιάνγκιν ως ακροδεξιό εξτρεμιστή, ο οποίος παριστάνει τον οικογενειάρχη των προαστίων, ικανό να εκμεταλλευθεί τις φαντασιώσεις των λευκών και τις φοβίες τους για τη διδαχή της κριτικής φυλετικής θεωρίας, θέμα που τόσο τρομάζει τους Ρεπουμπλικανούς.

Η ανάλυση αυτή δεν εξηγεί, όμως, πώς ο Γιάνγκιν έπεισε ψηφοφόρους δημοκρατικών προαστίων, ανεξάρτητους, ακόμη και μαύρους, ενώ δεν βοηθά τους Δημοκρατικούς να εκπονήσουν σχέδιο δράσης με στόχο την αποφυγή νέας ήττας το 2022. Η αλήθεια είναι ότι ο Γιάνγκιν κεφαλαιοποίησε πάνω στην ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι οι Δημοκρατικοί έχουν χάσει την επαφή τους με τη χώρα και τις πολιτιστικές της αντιλήψεις. Ο Γιάνγκιν απέδειξε έτσι ότι όσοι Ρεπουμπλικανοί επιτίθενται κατά της πολιτικής με έμφαση στη φυλή, χωρίς να καταφεύγουν στην εξτρεμιστική ρητορική του Τραμπ, μπορούν να εκλεγούν ακόμη και σε δημοκρατικές πολιτείες.

Ο Γιάνγκιν επέλεξε συνειδητά να δώσει έμφαση στην εκπαίδευση κατά την προεκλογική εκστρατεία του. Υπακούοντας στις απαιτήσεις πολλών γονέων, ο υποψήφιος κατήγγειλε την απόφαση των δημόσιων σχολείων να παραμείνουν κλειστά καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Εστιάζοντας στο διδακτικό πρόγραμμα, ο Γιάνγκιν προειδοποίησε ότι πολλοί εκπαιδευτικοί προωθούν ακραίες αριστερές θέσεις, πολλές από αυτές προερχόμενες από την κριτική φυλετική θεωρία. Η μετατόπιση του ενδιαφέροντος πέτυχε. Μετά τη δήλωση του Δημοκρατικού υποψηφίου κυβερνήτη Μακόλιφ ότι «οι γονείς δεν πρέπει να ανακατεύονται στο σχολικό πρόγραμμα», η δημοτικότητα του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου άρχισε να ενισχύεται και αυτή του Μακόλιφ να υποχωρεί.

Οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούνται φαβορί για την ανάκτηση της πλειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπρο- σώπων το 2022.

Δημοκρατικά στελέχη και ο προοδευτικός Τύπος δεν συνειδητοποίησαν ότι η αντιπαράθεση γύρω από το διδακτικό πρόγραμμα ενίσχυσε την άνοδο του Γιάνγκιν. Ρεπορτάζ έγκριτων εφημερίδων εμφάνιζαν μέχρι και την τελευταία στιγμή τους ψηφοφόρους του νικητή των εκλογών στη Βιρτζίνια ως θύματα πολιτικής παραπλάνησης. Ενα τέτοιο άρθρο ανέφερε ότι η κριτική φυλετική θεωρία δεν είναι παρά ακαδημαϊκή σχολή σκέψης για τις επιπτώσεις του ρατσισμού, η οποία δεν διδάσκεται πριν από τις τελευταίες τάξεις του λυκείου, χαρακτηρίζοντας ουσιαστικά αβάσιμες τις ανησυχίες των ψηφοφόρων και τους ισχυρισμούς του Γιάνγκιν.

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, κάθε διαφωνία με τη θεωρία αυτή έχει σαφή ρατσιστικά κίνητρα, ενώ ο πραγματικός στόχος Ρεπουμπλικανών, όπως ο Γιάνγκιν, είναι η απαγόρευση κάθε συζήτησης για την ιστορία της δουλείας στις ΗΠΑ και η διαιώνιση της κυριαρχίας των λευκών. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ολοένα και περισσότεροι εκπαιδευτικοί στις ΗΠΑ ασπάζονται τις θέσεις της Αριστεράς στα πανεπιστήμια, επιμένοντας εμμονικά να υπογραμμίζουν τα ιστορικά αμαρτήματα των ΗΠΑ. Πολλά λύκεια διδάσκουν σήμερα ότι ο ρατσισμός αποτελεί καθοριστικό γνώρισμα της αμερικανικής κοινωνίας, καταγγέλλοντας αρετές όπως η «λατρεία του γραπτού λόγου» ως στοιχεία της κουλτούρας λευκής υπεροχής.

Αποτελεσματικοί επικριτές της κριτικής φυλετικής θεωρίας, όπως ο Γιάνγκιν, εστιάζουν την οργή των ψηφοφόρων τους σε λεπτομέρειες της διδακτικής ύλης, που θα μπορούσαν υπό ορισμένες προϋποθέσεις να θεωρηθούν ότι προήλθαν από τη θεωρία αυτή. Η νίκη του Γιάνγκιν αποτελεί οδικό χάρτη για πολλούς υποψηφίους των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές του 2022.

Οι Δημοκρατικοί έχουν δύο επιλογές: μπορούν να συνεχίσουν να υπεραμύνονται τέτοιων διδακτικών μεθόδων, που δίνουν έμφαση στα χειρότερα χαρακτηριστικά της αμερικανικής κοινωνίας, ή μπορούν να εγκαταλείψουν σχολική ύλη η οποία αποδεικνύεται αναίτια εμπρηστική ή ακόμη και παραπλανητική. Την ίδια στιγμή, οι Δημοκρατικοί οφείλουν να μιλήσουν για τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών να φιμώσουν κάθε προοδευτική φωνή στα σχολεία με την ψήφιση νόμων. Η υιοθέτηση τέτοιων νόμων, τους οποίους υποστηρίζει ο Γιάνγκιν, θα οδηγήσει στην άδικη τιμωρία ή ακόμη και απόλυση διδακτικού προσωπικού. Αν οι Δημοκρατικοί αναδείξουν τέτοιες αδικίες και αποστασιοποιηθούν από το ακραίο περιεχόμενο της θεωρίας, η κοινή γνώμη θα στραφεί υπέρ τους.

* Ο κ. Yascha Mounk είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή