Η δημοσιονομική πειθαρχία θέλγει τον Λίντνερ

Η δημοσιονομική πειθαρχία θέλγει τον Λίντνερ

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων διεκδικεί το υπουργείο Οικονομικών

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Μετά την αποχώρηση του Γενς Βάιντμαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ανέκδοτο στους κύκλους των οικονομολόγων ήταν ότι τα «γεράκια» είναι είδος υπό εξαφάνιση. Το αντίθετο προσπαθεί να αποδείξει ο Κρίστιαν Λίντνερ, ο επικεφαλής των Γερμανών Φιλελευθέρων, που διεκδικεί το υπουργείο Οικονομικών της χώρας παρά το γεγονός ότι το κόμμα του είναι το πιο αδύναμο από τους τρεις εταίρους του μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Κλείνει το μάτι στα συντηρητικά γερμανικά αντανακλαστικά, που εκφράστηκαν ξεκάθαρα στη διαμάχη γύρω από την κρίση της Ευρωζώνης.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Λίντνερ υποστήριξε ότι πλησιάζει η ώρα να εγκαταλειφθούν τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν λόγω κορωνοϊού και να επανέλθει η Ευρώπη στην περιοριστική πολιτική. «Το να συνεχιστεί η πολιτική της δημοσιονομικής υπερεπέκτασης θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος», είπε ο Λίντνερ. Η μάχη για το αξίωμα που τώρα κατέχει ο Ολαφ Σολτς και στο οποίο άφησε την ανεξίτηλη σφραγίδα του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι σκληρή, και οι ενδιαφερόμενοι για την έκβασή της δεν βρίσκονται μόνο στη Γερμανία. Οι οικονομολόγοι Ανταμ Τουζ και Τζόζεφ Στίγκλιτζ, με άρθρο τους στην εφημερίδα Die Zeit, χαρακτήρισαν τις ιδέες του Λίντνερ ως επικίνδυνο κατάλοιπο μιας εποχής που έχει παρέλθει. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Γερμανία ή η Ευρώπη είναι να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο ένας πολιτικός που θα το χρησιμοποιήσει ως πλατφόρμα για να υψώσει την κομματική σημαία της δημοσιονομικής πειθαρχίας», έγραψαν οι δύο οικονομολόγοι, χαρακτηρίζοντας τις ιδέες του Λίντνερ «συντηρητικά κλισέ από τη δεκαετία του 1990». Μιλώντας στη FAZ χθες, ο Λίντνερ έκλεισε το μάτι στα συντηρητικά γερμανικά αντανακλαστικά, που εκφράστηκαν καθαρά στη διαμάχη γύρω από την κρίση της Ευρωζώνης. Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων υποστήριξε ότι μόνο με αυτόν στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να αποβεί «προς όφελος των γερμανικών συμφερόντων» η συζήτηση για τους κανόνες της Ευρωζώνης, που θα ανοίξει μετά τις γαλλικές εκλογές.

Ενα προφίλ του Λίντνερ στην ιστοσελίδα Politico, ωστόσο, διατυπώνει αμφιβολίες για το αν έχει τα προσόντα για να γίνει υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Πέρα από το γεγονός ότι το υπουργείο είναι ένας μεγάλος οργανισμός και ο Λίντνερ δεν έχει διοικήσει ποτέ ούτε δήμο, το βασικό πρόβλημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η ελλιπής γνώση οικονομικών. «Ο Λίντνερ, που σπούδασε πολιτικές επιστήμες και πουλά τον εαυτό του ως υπέρμαχο των επιχειρηματιών, έχει περάσει σχεδόν όλη του την καριέρα ως τοπικός πολιτικός, βουλευτής ή κομματικό στέλεχος. Το μεγαλύτερο επίτευγμά του φαίνεται ότι είναι το μάρκετινγκ του εαυτού του και του κόμματός του», ανέφερε η ιστοσελίδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή