ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Θανατοποινίτες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για την πρακτική ενημέρωσης πριν την εκτέλεση

Ιαπωνία: Θανατοποινίτες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη για την πρακτική ενημέρωσης πριν την εκτέλεση

Δύο θανατοποινίτες στην Ιαπωνία προσέφυγαν στη δικαιοσύνη κατά της κυβέρνησης, ζητώντας αλλαγή πρακτικής και αποζημίωση για την «απάνθρωπη» πρακτική της ενημέρωσης των καταδικασθέντων σε θάνατο κάποιες μόνον ώρες πριν από την εκτέλεσή τους, δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος τους.

Οι θανατοποινίτες στην Ιαπωνία εκτελούνται με απαγχονισμό και η πρακτική να μην ενημερώνονται οι κρατούμενοι παρά λίγο πριν από την εκτέλεσή τους καταγγέλλεται για καιρό από οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το στρες που προκαλεί στους κρατούμενους, καθώς γι’αυτούς κάθε μέρα μπορεί να είναι και η τελευταία τους.

Χθες, Πέμπτη, στην, όπως πιστεύεται, πρώτη φορά που γίνεται αυτό, δύο κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο προσέφυγαν κατά της κυβέρνησης σε τοπικό δικαστήριο στην δυτική πόλη Οσάκα με το επιχείρημα ότι η πρακτική αυτή είναι παράνομη, επειδή δεν αφήνει χρόνο στους κρατούμενους να υποβάλουν ένσταση, και με αίτημα την αλλαγή της πολιτικής αυτής και αποζημίωση 22 εκατομμυρίων γεν (περίπου 167.000 ευρώ), δήλωσε ο δικηγόρος Γιουτάκα Ουέντα.

«Οι καταδικασμένοι σε θάνατο ζουν με τον φόβο κάθε πρωί ότι αυτή η μέρα θα είναι η τελευταία τους. Αυτό είναι εξαιρετικά απάνθρωπο. Η Ιαπωνία βρίσκεται πραγματικά πίσω από την διεθνή κοινότητα πάνω σε αυτό», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία είναι οι μόνες βιομηχανικές δημοκρατικές χώρες στις οποίες εξακολουθεί να επιβάλλεται η θανατική ποινή και οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, ζητούν την αλλαγή της πολιτικής αυτής εδώ και δεκαετίες.

Ο Ουέντα σημείωσε ότι δεν υπάρχει νόμος που να επιβάλλει οι κρατούμενοι να ενημερώνονται για την εκτέλεσή τους μόνον ώρες προτού γίνει αυτή και υπογράμμισε ότι η πρακτική αυτή στην πραγματικότητα αντιβαίνει στον ποινικό κώδικα της Ιαπωνίας.

«Η κεντρική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι αυτό αποσκοπεί στο να μην υποφέρουν οι κρατούμενοι πριν από την εκτέλεσή τους, αλλά αυτό δεν είναι εξήγηση και είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, και θέλουμε πραγματικά να δούμε πώς θα αντιδράσουν στην προσφυγή», πρόσθεσε.

«Στο εξωτερικό, οι κρατούμενοι έχουν χρόνο να σκεφτούν το τέλος της ζωής τους και να προετοιμαστούν ψυχολογικά. Είναι σαν η Ιαπωνία να προσπαθεί όσο πιο σκληρά μπορεί να μην το μάθει κανείς».

Αυτήν την στιγμή 112 άνθρωποι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, αν και κανένας δεν έχει εκτελεστεί εδώ και σχεδόν δύο χρόνια στη χώρα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τακτικά ότι μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού τάσσεται υπέρ της θανατικής ποινής, η οποία επιβάλλεται συνήθως σε σχέση με δολοφονίες.

Ο Ουέντα σημείωσε ότι ελπίζει η προσφυγή των δύο θανατοποινιτών να δώσει το έναυσμα για μια συζήτηση για το θέμα αυτό στην Ιαπωνία, αν και αυτός δεν είναι ο βασικός της στόχος.

«Αυτό το σύστημα είναι πολύ λάθος και θα θέλαμε ο κόσμος να στρέψει τα μάτια του στο θέμα», πρόσθεσε.

Ειδήσεις σήμερα:

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP