ΚΟΣΜΟΣ

Αμφισβητείς ότι ήταν Μεγάλη η Πορεία του Μάο; Εγκλημα

Η «περιύβριση ηρώων της επανάστασης»

Αμφισβητείς ότι ήταν Μεγάλη η Πορεία του Μάο; Εγκλημα

Ειδικές τηλεφωνικές γραμμές καταγγελίας παραβιάσεων του νέου νόμου «περιύβρισης μαρτύρων και ηρώων της επανάστασης» έθεσε σε λειτουργία η Κίνα, με τα επίμαχα αυτά άρθρα του ποινικού κώδικα να αστυνομεύονται αυστηρά.

Η διοίκηση Κυβερνοασφάλειας της Κίνας δημοσίευσε μάλιστα κατάλογο 10 «φημών», η αναμετάδοση των οποίων είναι πια παράνομη. Η Μεγάλη Πορεία του Μάο μήπως δεν ήταν τελικά τόσο μεγάλη; Μήπως ο κινεζικός Κόκκινος Στρατός απέφυγε να πολεμήσει κατά των Ιαπώνων κατακτητών για να εξοικονομήσει δυνάμεις για τον εμφύλιο κατά των εθνικιστών του Τσιανγκ Κάι Σεκ; Ο γιος του Μάο, Μάο Ανίνγκ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανικό βομβαρδισμό στον πόλεμο της Κορέας, είχε ανάψει άραγε σόμπα για να μαγειρέψει ρύζι, παραβιάζοντας τις διαταγές του διοικητή του;

Η δημοσίευση αυτών και άλλων παρόμοιων ερωτήσεων μπορεί να οδηγήσει σε ποινή ειρκτής στην Κίνα. Το Κ.Κ. Κίνας έχει προχωρήσει ένα βήμα πέρα από τον συνηθισμένο του έλεγχο της δημόσιας έκφρασης. Ο νέος ποινικός κώδικας χαρακτηρίζει εγκληματικές ενέργειες τις συζητήσεις γύρω από ιστορικά γεγονότα, τα οποία αποτελούσαν μέχρι πρότινος θέματα ιστορικής έρευνας και συζήτησης για ιστοριοδίφες. Μετά την υιοθέτηση του νόμου στα μέσα Μαρτίου, περισσότερες από 15 υποθέσεις έχουν παραπεμφθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνεχίζει με τον νέο αυτό νόμο την εκστρατεία του για εδραίωση νέας κομμα-τικής ορθοδοξίας.

Η νέα εκστρατεία αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ να εδραιώσει το ηθικό πλεονέκτημα του Κ.Κ. Το κόμμα μπορούσε κάποτε να βασίζεται στην παροχή οικονομικών κινήτρων, μαζί με αυστηρό ιδεολογικό έλεγχο, για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του. Σήμερα, όμως, το κόμμα μοιάζει να επιλέγει την ιστορική ορθοδοξία ως βάση της νομιμοποίησής του. «Τα εργαλεία πειθούς, όπως τα οικονομικά κίνητρα, έχουν όρια. Το Κ.Κ. χρειάζεται πλέον ηθική νομιμοποίηση για να διατηρήσει την εξουσία του», λέει ο Ανταμ Νι, επικεφαλής ινστιτούτου μελετών στην Αυστραλία.

Ο Σι, ο οποίος φέρεται να προετοιμάζει την τρίτη θητεία του στην ηγεσία του κόμματος, αναμένεται να αξιοποιήσει σύσκεψη κομματικών στελεχών αυτή την εβδομάδα στο Πεκίνο για την υιοθέτηση νέας απόφασης για την ιστορία του κόμματος. Μόνο ο Ντενγκ Ξιαοπίνγκ και ο Μάο έχουν εισηγηθεί τέτοιες αποφάσεις, υπογραμμίζοντας τη φιλόδοξη φύση της εκστρατείας του Σι.

Τον Απρίλιο, 19χρονος χρήστης του Ιντερνετ από την πόλη Ναντζίνγκ καταδικάσθηκε για «περιύβριση» των θυμάτων της σφαγής στην πόλη το 1937 από τα ιαπωνικά στρατεύματα κατοχής. Στο Πεκίνο, 63χρονος κατηγορήθηκε εξαιτίας των περιπαικτικών σχολίων του για ασέβεια στη μνήμη του υποσμηναγού Ουάνγκ Ουέι, ο οποίος σκοτώθηκε το 2001 πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αφού το αεροσκάφος του συγκρούσθηκε με αμερικανικό αναγνωριστικό. Τον Μάιο, τουλάχιστον τρεις πολίτες τέθηκαν υπό κράτηση για τα ειρωνικά σχόλιά τους μετά τον θάνατο του βιολόγου Ουάν Λονκπίνγκ, ο οποίος επινόησε νέο ανθεκτικό και ιδιαίτερα παραγωγικό υβρίδιο ρυζιού.

Τον περασμένο μήνα, ο δημοσιογράφος Λούο Τσανκπίν κρατήθηκε από τις Αρχές της νήσου Χαϊνάν, μετά τη δημοσίευση άρθρου στο προσωπικό του μπλογκ, όπου αμφισβητούσε τη σωφροσύνη της κινεζικής επέμβασης στο πλευρό του Κιμ Ιλ Σουνγκ στον πόλεμο της Κορέας, υπογραμμίζοντας το τραγικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές μεταξύ των Κινέζων «εθελοντών», για να αναρωτηθεί δημόσια για τη λογική της αποστολής κινεζικού εκστρατευτικού σώματος. Ο Λούο απαντούσε με το άρθρο του στη διαφήμιση για την κινεζική κινηματογραφική υπερπαραγωγή «Η μάχη της λίμνης Τσαντζίνγκ». Η ταινία, που έχει εξασφαλίσει σημαντική κρατική χρηματοδότηση, αποτελεί συνονθύλευμα πατριωτικών στερεοτύπων για την ηρωική θυσία Κινέζων στρατιωτών απέναντι στον αμερικανικό στρατό. «Γνωρίζατε ότι η μάχη της λίμνης Τσαντζίνγκ δεν εθεωρείτο στρατηγική επιτυχία από το Κ.Κ. Κίνας, ενώ οι διοικητές υποχρεώθηκαν σε αυστηρή αυτοκριτική;» έγραψε ο αναλυτής Ανταμ Νι.

Το βέβαιο θύμα

Ο νόμος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά με αφορμή τον θάνατο τεσσάρων Κινέζων στρατιωτών κατά τη διάρκεια θερμού συνοριακού επεισοδίου με τον ινδικό στρατό τον Ιούνιο του 2020 στα Ιμαλάια. Επτά πολίτες αντιμετώπιζαν διώξεις για αμφισβήτηση της επίσημης εκδοχής του περιστατικού, καθώς δημοσίευσαν μηνύματα στο Διαδίκτυο υποστηρίζοντας ότι οι νεκροί από την κινεζική πλευρά ήταν περισσότεροι. Μεταξύ των συλληφθέντων και ο δημοφιλής μπλόγκερ Τσιού Ζιμίνγκ, με 2,5 εκατ. ακολούθους στο δίκτυο Weibo, κινεζική εκδοχή του Twitter. Ο 38χρονος Τσιού δικάσθηκε με το νέο νομοθέτημα, με την απολογία του να εκπέμπεται ζωντανά στην κρατική τηλεόραση. Καταδικάσθηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση. Η εκστρατεία του κινεζικού Κ.Κ. ενέπνευσε πολλούς πολίτες να αναλάβουν ρόλο άτυπου ιδεολογικού τιμωρού, στέλνοντας καταγγελίες σε παρόχους του Ιντερνετ για «παραβατική» συμπεριφορά άλλων χρηστών. «Το μόνο βέβαιο θύμα της εκστρατείας είναι η ιστορική έρευνα και το σπουδαίο έργο πολλών Κινέζων ιστορικών για την περίοδο μετά την ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας το 1949», λέει ο καθηγητής Τζον Ντελούρι του Πανεπιστημίου Γιονσέι στη Σεούλ.