Μυστηριώδης θάνατος Ρώσου διπλωμάτη στο Βερολίνο

Μυστηριώδης θάνατος Ρώσου διπλωμάτη στο Βερολίνο

Βρέθηκε νεκρός έξω από την πρεσβεία της χώρας του, στο Βερολίνο

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεκρός υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες βρέθηκε Ρώσος διπλωμάτης έξω από το κτίριο της πρεσβείας της χώρας του στο Βερολίνο, όπως αποκάλυψε χθες το περιοδικό Der Spiegel και επιβεβαίωσε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, η σορός του 35χρονου άνδρα, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, εντοπίστηκε από αστυνομικούς στις 7.20 π.μ. της 19ης Οκτωβρίου στο πεζοδρόμιο, μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία, η οποία βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου του Βερολίνου (Μίτε). 

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα, ο εκπρόσωπος Τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ, δήλωσε: «Το υπουργείο είναι σε γνώση του συμβάντος. Σας παρακαλώ να αντιληφθείτε ότι δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες, σεβόμενος την ιδιωτικότητα του θανόντος και των οικείων του».

Ποιος ήταν

Η ολλανδική σελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat ανέφερε ότι ο Ρώσος διπλωμάτης υπηρετούσε από το 2019 ως δεύτερος γραμματέας της πρεσβείας, ενώ στο παρελθόν είχε υπηρετήσει στη ρωσική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Εθνη. Το ίδιο ρεπορτάζ υποστηρίζει ότι ο 35χρονος ήταν γιος του στρατηγού Αλεξέι Ζάλο, αναπληρωτή διευθυντή του Δεύτερου Τομέα της μυστικής υπηρεσίας FSB, το οποίο ασχολείται με τη δίωξη της τρομοκρατίας.

Γερμανικά Μέσα, επικαλούμενα ανώνυμους αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας, υποστηρίζουν ότι ο 35χρονος ήταν μυστικός πράκτορας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι γερμανικές Αρχές δεν πραγματοποίησαν αυτοψία λόγω άρνησης της ρωσικής πλευράς και ότι η σορός του θανόντος μεταφέρθηκε εντός τριών ημερών στη χώρα του. Πάντως, οι γερμανικές αρχές ασφαλείας φαίνεται να πιστεύουν ότι ο Ρώσος διπλωμάτης έπεσε από παράθυρο ορόφου της πρεσβείας. Εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας που κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός στο περιοδικό Der Spiegel έκανε λόγο για «τραγικό συμβάν», παραπέμποντας σε αυτοκτονία, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες, επικαλούμενος «λόγους ηθικής τάξης». Το 2003, ένα άλλο μέλος του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο σκοτώθηκε πέφτοντας από παράθυρο ανώτερου ορόφου του ίδιου κτιρίου. Οι θάνατοι αρκετών Ρώσων διπλωματών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αν και στη μεγάλη τους πλειονότητα αποδόθηκαν σε φυσικά αίτια, τροφοδότησαν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας στον διεθνή Τύπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή