«Φρένο» στην κλιματική κατάθλιψη των νέων

«Φρένο» στην κλιματική κατάθλιψη των νέων

Γράφοντας στην εφημερίδα The Guardian, o κλιματολόγος Πίτερ Κάλμους προειδοποίησε πως υπάρχει «σοβαρή επιδημία κλιματικής κατάθλιψης» στη νέα γενιά

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΛΑΣΚΩΒΗ. Μια έκθεση της διεθνούς υπηρεσίας ενέργειας, που υπολογίζει ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έως τώρα στη Γλασκώβη υπάρχει περίπτωση να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στους 1,8 βαθμούς Κελσίου, έγινε δεκτή με αντικρουόμενα συναισθήματα χθες στη σύνοδο COP26 για το κλίμα. Ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, Τζον Κέρι, απηύθυνε δραματική προειδοποίηση: «Θα τονίσω με όσο μεγαλύτερη έμφαση μπορώ. Η δουλειά δεν έχει γίνει. Ελπίζουμε ότι το πρώτο σκέλος, του να κωδικοποιήσουμε την επείγουσα κατάσταση, θα ολοκληρωθεί. Αλλά αυτό είναι μόνον η αρχή. Ο αγώνας θα κρατήσει δέκα χρόνια». Πολύ πιο δραματική από την προειδοποίηση του Κέρι ήταν αυτή που απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών του νησιωτικού κράτους του Τουβαλού, Σάιμον Κοφ, ο οποίος έστειλε το μήνυμά του προς την COP26 φορώντας το κοστούμι του με τη θάλασσα μέχρι το γόνατο. Τα δύο από τα εννέα νησιά του συμπλέγματος Τουβαλού έχουν ήδη καταστεί μη κατοικήσιμα λόγω της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί.

Μορφή επιδημίας

Γράφοντας στην εφημερίδα The Guardian, o κλιματολόγος Πίτερ Κάλμους προειδοποίησε πως υπάρχει «σοβαρή επιδημία κλιματικής κατάθλιψης» στη νέα γενιά. Ο Κάλμους παρέθεσε έρευνα, σύμφωνα με την οποία 77% των νέων ηλικίας 16-25 ετών θεωρούν ότι «το μέλλον είναι τρομακτικό», 68% νιώθουν λύπη, 63% άγχος και 39% δισταγμό απέναντι στην προοπτική να κάνουν παιδιά. «Η απάντηση στην κλιματική κατάθλιψη είναι η άμεση δράση», απάντησε η οργάνωση Extinction Rebellion, με πανό που ανάρτησε. Ταυτόχρονα, χιλιάδες παιδιά και νέοι συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Γλασκώβης, σε μια διαδήλωση με συνθήματα υπέρ της κλιματικής δράσης και κατά του «μπλα, μπλα, μπλα». Για τη 18χρονη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία βρίσκεται στη Γλασκώβη, η χθεσινή ήταν η 167η Παρασκευή απεργίας για το κλίμα. 

Τέλος, έρευνα για λογαριασμό της οργάνωσης Oxfam αναφέρει ότι το 2030, το πλουσιότερο 1% του παγκόσμιου πληθυσμού θα εκπέμπει 30 φορές περισσότερους ρύπους από όσους επιτρέπει ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου. Για να τηρηθεί αυτός ο στόχος, ο παγκόσμιος μέσος όρος ρύπων το 2030 πρέπει να είναι 2,3 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα κατ’ άτομο, περίπου το μισό από το σημερινό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή