Ένα αφροδίσιο νόσημα των ανθρώπων προκαλεί όλο και μεγαλύτερο αριθμό θανάτων μεταξύ του πληθυσμού των κοάλα στην Αυστραλία, φαινόμενο που ενισχύεται και από την κλιματική αλλαγή.
Τα χλαμύδια είναι ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προκαλεί διάφορα προβλήματα, έως και υπογονιμότητα στον άνθρωπο. Στα κοάλα όμως οι συνέπειες ξεκινούν από υπογονιμότητα και φθάνουν έως τύφλωση και θάνατο, ενώ το αντιβιωτικό που χορηγείται στα ζώα αυτά καταστρέφει την εντερική τους χλωρίδα που απαιτείται για τον μεταβολισμό των φύλλων ευκαλύπτου – της βασικής τους διατροφής – οδηγώντας τα σε ασιτία μέχρι θανάτου.
Το κακό για τα κοάλα είναι ότι πρόκειται για ταχύτατα μεταδιδόμενη ασθένεια, που μέσα σε 10 χρόνια έχει σημειώσει αλματώδη εξάπλωση ανά την Αυστραλία.
Το 2008 η παρουσία της νόσου ήταν πολύ χαμηλή, μόλις στο 10% στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, αναφέρει στο CNN ο καθηγητής Μαρκ Κρόκενμπεργκερ, του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Ως το 2015 η εξάπλωση έφτασε στο 60% και τώρα το 85% του πληθυσμού των κοάλα εκεί έχει κολλήσει χλαμίδια, τονίζει.
«Σχεδόν κάθε θηλυκό κοάλα που κολλάει χλαμίδια καθίσταται μη γόνιμο μέσα σε έναμε δύο χρόνια, ακόμη και αν θεραπευθεί από τη νόσο», εξηγεί ανήσυχος ο δρ. Κρόκεμπενργκερ. «Δλαδή ακόμη κι αν επιβιώσουν, δεν αναπαράγονται», τονίζει.
Πλέον οι κτηνίατροι δοκιμάζουν επειγόντως εμβόλια για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας των κοάλα. «Διατρέχουμε μεγάλοκίνδυνο αν αυτή η στρατηγική εμβολιασμού αποτύχει», προειδοποιεί ο Αυστραλός καθηγητής.
Τη μορφή ενός γιγάντιου και αποσκελετωμένου κοάλα, ύψους τεσσάρων μέτρων, περιέφεραν τον Σάββατο σε διαδήλωσή τους ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής στη Μελβούρνη, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που αυξάνονται για τα συμπαθέστατα μαρσιποφόρα από τις επιδεινούμενες περιβαλλοντικές συνθήκες.
Το χάπενινγκ διαμαρτυρίας είχε τίτλο «Η κηδεία του κοάλα», αλλά δεν συγκέντρωσε πάνω από μερικές δεκάδες διαμαρτυρόμενους πολίτες.
Πηγή: CNN, Reuters