Σουηδία: Παραιτείται ο Λεβέν, έρχεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Σουηδία: Παραιτείται ο Λεβέν, έρχεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η υποβολή της παραίτησης του σοσιαλδημοκράτη ηγέτη

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναμενόμενη παραίτησή του πρόκειται να υποβάλει εντός των προσεχών ημερών ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Σουηδίας, ο Στέφαν Λεβέν, ενόψει των γενικών εκλογών του 2022.

Μια εκπρόσωπος του κ. Λεβέν δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει να ενημερώσει τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Αντρέας Νορλέν στις αρχές αυτής της εβδομάδας, αλλά το πότε ακριβώς είναι ακόμη ανοικτό.

Ο κ. Λεβέν είχε αναγγείλει τον Αύγουστο πως είχε την πρόθεση να αποσυρθεί αρχικά από το αξίωμα του επικεφαλής του κόμματος και κατόπιν από την ηγεσία της κυβέρνησης.

Με την πρωτοβουλία του αυτή θέλει να δώσει στη διάδοχό του την ευκαιρία να προετοιμαστεί ευχερέστερα ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν στη σκανδιναβική χώρα στα τέλη του καλοκαιριού του 2022.

Η υπουργός Οικονομικών Εύα Μαγκνταλένα Άντερσον εξελέγη νέα επικεφαλής του κόμματος την Πέμπτη. Η νέα αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών θα διαδεχθεί επίσης τον Στέφαν Λεβέν στο αξίωμα του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, με δεδομένη την οριακή πλειοψηφία που διαθέτει η παράταξή της στο σουηδικό κοινοβούλιο, θα πρέπει να πείσει άλλα κόμματα να μην της εναντιωθούν, να της δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνούν τη Σουηδία εδώ και χρόνια, σε συνεργασία με τους Πράσινους, με τους οποίους έχει σχηματίσει μειοψηφική κυβέρνηση συμμαχίας. Ο κ. Λεβέν υπηρετεί στο αξίωμα του πρωθυπουργού από τον Οκτώβριο του 2015.

Η κυρία Άντερσον θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει πρωθυπουργός της χώρας, παρότι η Σουηδία είναι κατά τα λοιπά μια από τις πιο προχωρημένες χώρες σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή