Βόρεια Μακεδονία: Πρόταση μομφής εναντίον του Ζόραν Ζάεφ

Βόρεια Μακεδονία: Πρόταση μομφής εναντίον του Ζόραν Ζάεφ

Πυκνή πολιτική ομίχλη καλύπτει τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα της επιτρέψει να αναλάβει την εξουσία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνή πολιτική ομίχλη καλύπτει τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα της επιτρέψει να αναλάβει την εξουσία, ενώ ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ εξακολουθεί να δίνει μάχη για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του, μέσα από την παρούσα Βουλή.

Ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κατέθεσε χθες το απόγευμα πρόταση μομφής κατά του Ζάεφ, αφού παρήλθε το τελεσίγραφο που του είχε θέσει να υποβάλει την παραίτησή του μέχρι τις 2.30 μ.μ. Αμέσως μετά τα συντριπτικά, για το κυβερνών κόμμα SDSM, αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της προπερασμένης Κυριακής, ο Ζάεφ είχε δηλώσει ότι θα αποσυρθεί από την πρωθυπουργία, αφού δρομολογήσει την εκλογή του διαδόχου του, ο οποίος θα συνεχίσει να ηγείται κυβέρνησης συνασπισμού χωρίς να χρειαστεί προσφυγή στις κάλπες.

Χθες το πρωί ο Μίτσκοσκι ανακοίνωσε ότι το VMRO-DPMNE εξασφάλισε οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 61 βουλευτών σε σύνολο 120, καθώς το μικρό, αλβανικό κόμμα BESA εγκατέλειψε τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ζάεφ και προσχώρησε στο μπλοκ της αντιπολίτευσης, όπου ανήκουν επίσης τα κόμματα Levica (Αριστερά) και Συμμαχία για τους Αλβανούς. Με βάση τον κανονισμό της Βουλής, η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής πρέπει να διεξαχθεί την Πέμπτη.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ισχυρίζεται ότι διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ωστόσο, η έκβαση της ψηφοφορίας παραμένει ανοιχτή σε κάθε ενδεχόμενο, καθώς η μετατόπιση ενός και μόνο βουλευτή μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική. Ηδη χθες ο βουλευτής Σκεντέρ Ρεξέπι, από τη Συμμαχία για τους Αλβανούς, δήλωσε ότι υφάρπαξαν την υπογραφή του και ότι έχει δεύτερες σκέψεις, καθώς δεν μπορεί να βρεθεί στο ίδιο μπλοκ με το Levica. Το αριστερό κόμμα αντιτάχθηκε στη συμφωνία της Οχρίδας (2001) που τερμάτισε την αλβανική εξέγερση και τάσσεται εναντίον της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και της συμμετοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Για τους κινδύνους που εγκυμονεί ενδεχόμενη ανατροπή της κυβέρνησης από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE έκανε λόγο ο Ζόραν Ζάεφ. «Αυτές τις ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας να τεθούν σε κίνδυνο η συμφωνία των Πρεσπών, η συμφωνία Καλής Γειτονίας με τη Βουλγαρία, η συμφωνία της Οχρίδας… και οι καλές σχέσεις μας με τους γείτονες», δήλωσε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι οι ηγέτες της αντιπολίτευσης «για να εξυπηρετήσουν τη μάταιη επιθυμία τους για εξουσία είναι έτοιμοι να οδηγήσουν τη χώρα στον κατήφορο».

Από την πλευρά του το VMRO-DPMNE ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «παραμένει δεσμευμένο στην ευρωπαϊκή ατζέντα της χώρας και στην καταπολέμηση της διαφθοράς». Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο μεγαλύτερο ιδιωτικό κανάλι των Σκοπίων, ο Μίτσκοσκι δήλωσε ότι αναγνωρίζει πως «η συμφωνία των Πρεσπών φέρνει μια συγκεκριμένη πραγματικότητα, την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει το νέο όνομα της χώρας του (Βόρεια Μακεδονία). «Δεν μπορείτε να περιμένετε από μένα να επαναλαμβάνω σαν τον Ζόραν Ζάεφ τον προσδιορισμό (Βόρεια). Αυτό δεν πρόκειται να το κάνω», δήλωσε σχετικά ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή