Μυστική αποστολή του διευθυντή της CIA στη Μόσχα

Μυστική αποστολή του διευθυντή της CIA στη Μόσχα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Μυστική συνομιλία είχε στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός αξιωματούχος μετέφερε τις «σοβαρές ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για την ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Μία τέτοια τηλεφωνική συνομιλία έλαβε πράγματι χώρα, ενώ συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και θέματα ασφάλειας του κυβερνοχώρου», είπε στο CNN ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. Την Παρασκευή, το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο είχε αποκαλύψει την επίσκεψη Μπερνς στη ρωσική πρωτεύουσα, με τον επικεφαλής της αμερικανικής αντικατασκοπείας να εκφράζει την ανησυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν για ενδεχόμενη νέα στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε μάλιστα στο CNN ότι «θα ήταν αφελές εάν δεν μελετούσαμε την πιθανότητα εισβολής ή ένοπλης διείσδυσης ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας».

Στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι διχασμένα σε ό,τι αφορά τα κίνητρα του Κρεμλίνου, με μερίδα αξιωματούχων να επιμένει ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία και άλλους να υποστηρίζουν ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια της Ρωσίας στη συνοριακή ζώνη αποτελούν απλά απόπειρα εκφοβισμού του Κιέβου. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας, από τη μεριά της, υποστηρίζει ότι η ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα των δύο χωρών δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. «Η Ρωσία έχει υιοθετήσει πρακτική μετακίνησης και ενίσχυσης στρατιωτικών τμημάτων, σε μια προσπάθεια διατήρησης της έντασης στην περιοχή και άσκησης πολιτικών πιέσεων στα γειτονικά κράτη», ανέφερε την περασμένη Τρίτη το υπουργείο Αμυνας του Κιέβου.

Δορυφορικές εικόνες της προηγούμενης εβδομάδας δείχνουν ρωσικά στρατεύματα, άρματα μάχης και πυροβολικό να συγκεντρώνονται κοντά στη ρωσική κωμόπολη Γιέλνια, οδηγώντας στελέχη του Πενταγώνου να εικάζουν ότι το ρωσικό επιτελείο προετοιμάζει εισβολή μεγάλης κλίμακας στο ουκρανικό έδαφος.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έστειλε τον Μπερνς στη Μόσχα σε μια προσπάθεια να προληφθεί ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή