ΚΟΣΜΟΣ

Κινέζα βγήκε βόλτα στο Διάστημα

Η Κινέζα αστροναύτης Oυάνγκ Γιαπίνγκ έγραψε ιστορία όταν έγινε η πρώτη γυναίκα της χώρας που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο.

Κινέζα βγήκε βόλτα στο Διάστημα

Η Κινέζα αστροναύτης Oυάνγκ Γιαπίνγκ έγραψε ιστορία όταν έγινε η πρώτη γυναίκα της χώρας που πραγματοποίησε διαστημικό περίπατο. Η Ουάνγκ και ο συνάδελφός της Τσάι Τσιγκάνγκ, δύο από την τριμελή ομάδα αστροναυτών που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον νέο διαστημικό σταθμό Tiangong της Κίνας, ολοκλήρωσαν με επιτυχία τον διαστημικό τους περίπατο διάρκειας 6,5 ωρών τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, σύμφωνα με τον Διαστημικό Οργανισμό της Κίνας (CMSA). Κατά τη διάρκεια του διαστημικού περιπάτου, η ομάδα εγκατέστησε μια συσκευή ανάρτησης και συνδέσμους μεταφοράς στον ρομποτικό βραχίονα του σταθμού, ενώ έλεγξαν επίσης την ασφάλεια του υποστηρικτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένης της διαστημικής στολής της Κίνας που παράγεται εγχώρια. Είναι η πρώτη φορά που το πλήρωμα βγήκε από τον σταθμό από την άφιξή τους στις 16 Οκτωβρίου. Λίγο αφότου βγήκε από την καμπίνα του διαστημικού σταθμού την Κυριακή, η Ουάνγκ έγνεψε στο κοινό στη Γη και είπε ότι νιώθει υπέροχα, σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε από το κέντρο ελέγχου.

Η Ουάνγκ είναι η δεύτερη γυναίκα αστροναύτης της χώρας της στο Διάστημα, αφού η Λιου Γιανγκ έγραψε ιστορία επιβαίνοντας στο διαστημόπλοιο Shenzhou-9 το 2012. Σε μια συνέντευξη στο CNN το 2015, η Ουάνγκ αφηγήθηκε την πρώτη στιγμή που κοίταξε τη Γη από το Διάστημα. «Oταν κοίταξα έξω από το παράθυρο για πρώτη φορά, συνειδητοποίησα το αληθινό νόημα της δύναμης της ζωής… αυτό το είδος ομορφιάς ήταν ακατανόητο». Πριν από την Ουάνγκ, μόνο 15 γυναίκες παγκοσμίως είχαν πραγματοποιήσει διαστημικούς περιπάτους από το 1984, με πρώτη τη Ρωσίδα αστροναύτη Σβετλάνα Σαβίτσκαγια. Το πλήρωμα Shenzhou-13 θα πραγματοποιήσει έναν ή δύο ακόμη διαστημικούς περιπάτους κατά τη διάρκεια της εξάμηνης παραμονής του στο Διάστημα.

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr