Στο έλεος της COVID όλη η Ευρώπη

Στο έλεος της COVID όλη η Ευρώπη

Πάνω από 250 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό έως σήμερα. Κάθε 90 ημέρες καταγράφονται 50 εκατ. νέα κρούσματα.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 250 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό έως σήμερα. Κάθε 90 ημέρες καταγράφονται 50 εκατ. νέα κρούσματα. Η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο έλεος του «κυκλώνα COVID», με πολλά κράτη να καταρρίπτουν καθημερινώς ρεκόρ κρουσμάτων. Στη δίνη του κορωνοϊού βρίσκεται η Γερμανία, όπου το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ καταγράφει καθημερινά νέα ρεκόρ λοιμώξεων. Τα νέα κρούσματα, ανά 100.000 κατοίκους, ξεπέρασαν τα 201,1 την τελευταία εβδομάδα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερα επιβαρυμένη είναι η επιδημιολογική εικόνα στη Σαξονία, όπου οι νέες λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους ξεπερνούν τις 419,3.

Προκειμένου να αναχαιτισθεί το νέο πανδημικό κύμα, η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη καλώς πληροφορημένες πηγές, αναφέρει ότι τα κόμματα που προετοιμάζονται για τη σύσταση κυβερνητικού συνασπισμού (το Σοσιαλδημοκρατικό, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι) θα ανακοινώσουν τη δωρεάν διάθεση αυτοδιαγνωστικών τεστ και την επιβολή καθημερινής εξέτασης για κορωνοϊό στο σύνολο του προσωπικού των οίκων ευγηρίας και φροντίδας, ασχέτως αν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιασθεί ή όχι.

Στη Γαλλία, οι μαθητές του δημοτικού υποχρεώνονται και πάλι να φορούν μάσκα, μόλις ένα μήνα αφότου είχε επιτραπεί η αφαίρεσή της. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να απευθύνει σήμερα διάγγελμα προς το έθνος για την υγειονομική κρίση, για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο. Στόχος του η προώθηση της αναμνηστικής εμβολιαστικής δόσης, καθώς μόνο το 50% όσων έχουν σχετικό δικαίωμα εμφανίσθηκε στα εμβολιαστικά κέντρα. Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είχε πιθανολογήσει ότι η αναμνηστική δόση θα αποτελέσει προϋπόθεση για τη χορήγηση του «υγειονομικού πάσου».

Στον αντίποδα, στο Ισραήλ ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 0,63, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο.

Στη Βρετανία, ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, δρ Μαρκ Τίντελσλι, τόνισε ότι η χώρα δεν έχει βγει από τη «σήραγγα της πανδημίας» και ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο και την αναμνηστική δόση κατά της COVID, ενώ υπογράμμισε ότι «είναι ακόμα πολύ πρόωρη οποιαδήποτε σκέψη για χειμερινό lockdown».

«Η ανοσία φθίνει»

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής Πίτερ Οπενσο, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Απειλή από Νέους και Αναδυόμενους Αναπνευστικούς Ιούς (NervTag), επισήμανε ότι «είναι σαφές πως η ανοσία από τον εμβολιασμό φθίνει και η διάρκειά της δεν είναι παντοτινή», γεγονός που καθιστά επιτακτική τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «η COVID δεν ανήκει στο παρελθόν. Παραμένει εδώ».

Χθες, για πρώτη φορά έπειτα από περισσότερο από ένα έτος, οι ΗΠΑ καλωσόρισαν τους πλήρως εμβολιασμένους επισκέπτες από περίπου 30 κράτη. Τέλος, τα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει για το Ισραήλ, που πρώτο από όλα τα κράτη είχε ξεκινήσει τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων, το καλοκαίρι. Οι νέες λοιμώξεις και νοσηλείες μειώνονται καθημερινά τις τελευταίες εβδομάδες. Ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται στο 0,63, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, ενώ την Κυριακή καταγράφηκε μόνο ένας θάνατος.

Ειδήσεις σήμερα:

 Οι τρεις άξονες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

• Το ΕΣΥ μπήκε ξανά στη δίνη της πανδημίας

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή