Η κωδικοποιημένη βρισιά των αντιπάλων του Μπάιντεν

Η κωδικοποιημένη βρισιά των αντιπάλων του Μπάιντεν

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένα εχθρικό σύνθημα που μέσα σε έξι εβδομάδες έχει κατακλύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνοντας την εμφάνισή του στα γήπεδα ή πάνω σε κασκέτα και έχει διαδοθεί μέχρι τα έδρανα του Κογκρέσου στην Ουάσινγκτον: κανένας Αμερικανός δεν αγνοεί πλέον πως «Let’s Go Brandon» σημαίνει «F@@@ You Biden».

Η ταχύτητα, με την οποία αυτή η χυδαία κωδικοποιημένη έκφραση διαδόθηκε σε μια άκρως πολωμένη χώρα, καταδεικνύει τον εκφυλισμό της πολιτικής συζήτησης στην εποχή μετά τον Ντόναλντ Τραμπ. Αντανακλά επίσης την πτώση της δημοτικότητας του διαδόχου του στο Λευκό Οίκο.

Από πού προέρχονται αυτές οι τρεις λέξεις; Απλούστατα από μια τοπική συνέντευξη ενός πιλότου αγώνων αυτοκινήτου, του Μπράντον Μπράουν: έχοντας νικήσει σε μια κούρσα του κυπέλλου Nascar στην Αλαμπάμα, ο 28χρονος πιλότος απάντησε στις 2 Οκτωβρίου στις ερωτήσεις μιας δημοσιογράφου του NBC. Υψώνοντας τη φωνή της για να καλύψει την οχλαγωγία από τις εξέδρες των θεατών, η δημοσιογράφος λέει: «Και μπορείτε να ακούσετε τις φωνές του πλήθους: ‘Εμπρός Μπράντον!’ (Let’s Go Brandon)».

Στην πραγματικότητα, το πλήθος ακούγεται αρκετά ευκρινώς να φωνάζει: «F@@@ You Biden!» («Μπάιντεν, άντε γ….»).

Το σύνθημα έγινε viral

Το λάθος της δημοσιογράφου, που ίσως να μην άκουγε καλά, σε συνδυασμό με την μακαριότητα του νεαρού Μπράντον, ήταν αρκετά για να γίνει η σκηνή viral. Και το σύνθημα «Let’s Go Brandon» έγινε ένας εύκολος και ήπιος τρόπος διαπόμπευσης του Μπάιντεν, χωρίς να χρειάζεται να πει κανείς την «F. word», τη χυδαία λέξη που είναι συνήθως απαγορευμένη στον καθώς πρέπει λόγο. 

Έτσι τις τελευταίες εβδομάδες βλέπει κανείς πρώτης γραμμής ρεπουμπλικανούς πολιτικούς αξιωματούχους να επαναλαμβάνουν την έκφραση αυτή και το στρατόπεδο των Δημοκρατικών να καταδικάζει. 

Μεταξύ των αξιωματούχων αυτών περιλαμβάνεται ο πολύ «τραμπιστής» κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντεσάντις, τον οποίο μερικοί ήδη πιστεύουν πως θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές το 2024.

Σε ομιλία του που εκφώνησε στο Γουέστ Παλμ Μπιτς, την πόλη όπου ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποσυρθεί στο Μαρ-Α-Λάγκο, την πολυτελή λέσχη του, ο Ντεσάντις καταφέρθηκε εναντίον «της κυβέρνησης Μπράντον».

Ο Ντεσάντις απλώς ακολούθησε άλλους συντηρητικούς ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι συνέβαλαν στο να βγει το υβριστικό σύνθημα από τους κύκλους της άκρας δεξιάς και να αποκτήσει μια κάποιας μορφής αποδοχή.

Μάσκες, μπλουζάκια…

Ο Τζεφ Ντάνκαν, βουλευτής της Νότιας Καρολίνας, προκάλεσε αίσθηση φορώντας μια μάσκα με την επιγραφή «Let’s Go Brandon» στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ έγραψε τη φράση στο Twitter. Ο γερουσιαστής Τεντ Κρουζ, άλλο σημαίνον στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων, πόζαρε πίσω από ένα πανό με την επιγραφή «Let’s Go Brandon».

Για τους μαχητικούς υποστηρικτές του Τραμπ, τα μπλουζάκια «Let’s Go Brandon» διατίθενται σε όλα τα μεγέθη και τα χρώματα, ακόμη και με φόντο την αμερικανική σημαία.

Στο τέλος μιας πτήσης από το Χιούστον στην Αλμπουκέρκη, ένας πιλότος της Southwest Airline επανέλαβε τις απρεπείς λέξεις στο μήνυμά του προς τους επιβάτες. Αμέσως μετά η αεροπορική εταιρεία καταδίκασε την «απαράδεκτη» συμπεριφορά του και άρχισε εσωτερική έρευνα. 

Οι αθλητικές αρχές, ιδιαίτερα οι πανεπιστημιακές, παρατηρούν το φαινόμενο με ανησυχία. Το σύνθημα ακουγεται σε πολλά γήπεδα και άλλους χώρους αθλημάτων στις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους αγώνες του Nascar, οι οποίοι προσελκύουν ένα κοινό που προέρχεται από τα λευκά και λαϊκά στρώματα. 

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής του Nascar, ο Στιβ Φελπς, προειδοποίησε πως η οργάνωσή του δεν θα ανεχθεί να δει το λογότυπό της να συνδέεται με τη βρισιά που έχει χαλάσει κόσμο.

Και το βράδυ του Σαββάτου, το διχαστικό σύνθημα πέρασε άλλο ένα ορόσημο διασημότητας, καθώς έκανε την εμφάνισή του με φανφάρες στο κανάλι YouTube του Saturday Night Live, της μεγάλης εκπομπής πολιτικής σάτιρας.

Από την πλευρά των οπαδών του προέδρου Μπάιντεν, η απάντηση πήρε τη μορφή της ειρωνίας, με το hashtag #ThankYouBrandon («Ευχαριστώ Μπράντον»).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή