Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε σήμερα τον ηγέτη του αυταρχικού καθεστώτος της Λευκορωσίας ότι δελεάζει τους μετανάστες με την ψευδή υπόσχεση της εισόδου τους στην ΕΕ σε μια επιχείρηση «απάνθρωπη και με χαρακτηριστικά ‘γκανγκστερικά’».
Τουλάχιστον 2.000 μετανάστες βρίσκονται συγκεντρωμένοι στα σύνορα της Λευκορωσίας με τη Πολωνία.
«Με το που φθάνουν ωθούνται όλο και πιο κοντά στα σύνορα και εξαναγκάζονται να εισέλθουν παρανόμως στην Ε.Ε, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο καταγγέλλοντας τον Αλεξάντερ Λουκασένκο ο οποίος ωστόσο αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από την ενορχήστρωση της κατάστασης
Οι περισσότεροι από τους μετανάστες είναι άνδρες αλλά υπάρχουν και πολλές γυναίκες και παιδιά, κυρίως από τη Μέση Ανατολή και ασιατικές χώρες.
Μετανάστες έχουν περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο οι λευκορωσικές αρχές τους κατέσχεσαν τα τηλέφωνα και τους σπρώχνουν στον φράχτη των συνόρων.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε νωρίτερα ανησυχία για τους εκατοντάδες μετανάστες που έχουν κατασκηνώσει στο ύπαιθρο κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και ζήτησε να τερματιστεί η πρακτική να χρησιμοποιούνται ως πολιτικά πιόνια ευάλωτοι άνθρωποι.
«Μας ανησυχούν πολύ οι σκηνές που βλέπουμε από τα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας», δήλωσε η εκπρόσωπος της UNHCR Σάμπια Μαντού σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη.
Η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανησυχεί ιδιαίτερα για την τύχη των γυναικών και των παιδιών στην περιοχή, υπογράμμισε η ίδια.
«Έχουμε πει επανειλημμένως ότι η χρήση των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών για την επίτευξη πολιτικών σκοπών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει», τόνισε.
Κοινοτικά κονδύλια για τη Λευκορωσία ζητά η Μόσχα…
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και ο ρώσος ομόλογος και κύριος σύμμαχός του Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία σχετικά με τις εντάσεις στα σύνορα ανάμεσα στη Λευκορωσία και την Πολωνία, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, ενώ ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να παράσχει οικονομική βοήθεια στη Λευκορωσία για να την ενθαρρύνει να εμποδίζει τους μετανάστες να περνούν στην ευρωπαϊκή επικράτεια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι Πούτιν και Λουκασένκο είχαν «ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση των προσφύγων, ενώ για την ίδια συνομιλία το λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta μετέδωσε πως οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ανησυχία για την παρουσία πολωνικών στρατευμάτων στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας.
Κατά τη συνομιλία «συζητήθηκαν οι σκληρές ενέργειες της πολωνικής πλευράς έναντι αμάχων», ενώ επίσης «υπογραμμίσθηκε το γεγονός ότι δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία η συγκέντρωση τακτικών πολωνικών στρατευμάτων στα σύνορα», μετέδωσε το Belta.
Εξάλλου ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι συνεπής στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούνται από τους μετανάστες για να περάσουν στην ΕΕ.
Ο ρώσος υπουργός αναφερόταν στη συμφωνία του 2016, βάσει της οποίας η ΕΕ προσέφερε κεφάλαια στην Τουρκία, η οποία υποσχέθηκε με τη σειρά της πως θα δέχεται πίσω μετανάστες και πρόσφυγες που διέσχισαν το Αιγαίο και πέρασαν παρανόμως στην Ελλάδα.
Ο Λαβρόφ δήλωσε πως η ΕΕ θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με τη Λευκορωσία.
Χώρες από τις οποίες πρόσφυγες εισέρχονται στην ΕΕ «θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Λαβρόφ.
«Χθες, στη διάρκεια ορισμένων πολιτικών συζητήσεων εμπειρογνωμόνων ειπώθηκε: γιατί, όταν έρχονται πρόσφυγες από την Τουρκία, η ΕΕ παρέχει χρηματοδότηση ώστε να παραμείνουν στην Τουρκική Δημοκρατία; Γιατί δεν είναι δυνατό να βοηθηθούν οι Λευκορώσοι με τον ίδιο τρόπο;», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Δεν είναι σαφές σε ποιες πολιτικές συζητήσεις αναφερόταν ο Λαβρόφ.
Ο ρώσος υπουργός έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα με τον αρχιεπίσκοπο Πολ Γκάλαχερ, τον υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού.
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr