Μεταναστευτικό: Ρήξη Πολωνίας – Λευκορωσίας

Μεταναστευτικό: Ρήξη Πολωνίας – Λευκορωσίας

Ευρωπαϊκή Ενωση και Βαρσοβία εναντίον Μινσκ για τη νέα μεταναστευτική κρίση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το δριμύ ψύχος με αυτοσχέδιες φωτιές. Προερχόμενοι από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και την Αφρική, αναζητούν πρόσβαση στο έδαφος της Ε.Ε., αλλά οι ελπίδες τους εμποδίζονται από τον συρμάτινο φράκτη και το τείχος των Πολωνών μεθοριακών φρουρών.

«Το καθεστώς της Λευκορωσίας επιτίθεται στα σύνορα της Πολωνίας και στην Ε.Ε. με πρωτοφανή τρόπο», υποστήριξε ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα. Η Βαρσοβία κατηγορεί το Μινσκ ότι διευκολύνει τη διέλευση παράνομων μεταναστών εν είδει αντιποίνων για τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ευρωπαίοι ύστερα από την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο στις εκλογές του 2020. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Κομισιόν κατηγόρησε τη Λευκορωσία ότι ακολουθεί «γκαγκστερικές πρακτικές» προσφέροντας ανεμπόδιστη διέλευση σε παράτυπους μετανάστες.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας της Λευκορωσίας χαρακτήρισε «αβάσιμες και αδικαιολόγητες» τις κατηγορίες της πολωνικής πλευράς. Στο πλευρό της βρέθηκε ο σταθερός σύμμαχός της, η Ρωσία. Χθες, ο Σεργκέι Λαβρόφ πρότεινε στην Ε.Ε. να ενισχύσει οικονομικά τη Λευκορωσία ώστε να κρατήσει τους μετανάστες εντός συνόρων, εφαρμόζοντας την ίδια πολιτική που επέλεξε και έναντι της Τουρκίας. «Γιατί όταν οι πρόσφυγες έρχονται από την Τουρκία η Ε.Ε. προσφέρει οικονομική βοήθεια ώστε να μείνουν στην Τουρκική Δημοκρατία; Και γιατί δεν είναι δυνατόν να βοηθηθεί κατά τον ίδιο τρόπο η Λευκορωσία;» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Νωρίτερα, Πούτιν και Λουκασένκο είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συγκέντρωση πολωνικών στρατευμάτων στη μεθόριο.

Εκκληση των Ηνωμένων Εθνών προς όλες τις πλευρές να μη χρησιμοποιούν τους πρόσφυγες ως πιόνια για την προώθηση πολιτικών επιδιώξεων.

Σκηνές απόγνωσης

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η κατάσταση στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας εμφανίζεται τεταμένη, καθώς αρκετοί μετανάστες προσπαθούν, με φτυάρια, άλλα εργαλεία και κούτσουρα, να ρίξουν τον μεθοριακό φράκτη. Την ανησυχία της για τις σκηνές απόγνωσης που φτάνουν από την περιοχή εξέφρασε η Σάμπια Μαντού, εκπρόσωπος Τύπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Εχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι η χρησιμοποίηση προσφύγων, ικετών ασύλου και μεταναστών για την εξυπηρέτηση πολιτικών επιδιώξεων είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει», δήλωσε σχετικά.

Νωρίς χθες το πρωί επισκέφθηκε την περιοχή ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, εκφράζοντας την υποστήριξή του στους εκατοντάδες στρατιώτες που φυλούσαν τα σύνορα. Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν την εθνικιστική κυβέρνηση της Πολωνίας ότι παραβιάζει το διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διεκδίκηση ασύλου με την επιθετική πολιτική των επαναπροωθήσεων προς τη Λευκορωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή