ΚΟΣΜΟΣ

Άνοδος θερμοκρασίας κατά 2,4 βαθμούς ως το 2030

Με βάση τις ανεπαρκείς δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έως τώρα στη διάσκεψη της Γλασκώβης για το κλίμα

Άνοδος θερμοκρασίας κατά 2,4 βαθμούς ως το 2030

ΓΛΑΣΚΩΒΗ. Διπλάσιοι από όσους απαιτούνται για τον στόχο του 1,5 βαθμού θα είναι οι ρύποι το 2030, με βάση τις ανεπαρκείς δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έως τώρα στη διάσκεψη της Γλασκώβης για το κλίμα, σύμφωνα με την έρευνα «Climate Action Tracker» που δημοσιεύθηκε χθες. Η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι ρύποι που θα βρίσκονται στην ατμόσφαιρα το 2030, εφόσον τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις, θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι κάποιες χώρες προσπαθούν να εμφανίσουν την COP26 (τη διάσκεψη της Γλασκώβης) σχεδόν σαν να έχει πετύχει τον στόχο του 1,5 βαθμού. Δεν ισχύει, απέχουμε πολύ από αυτό. Υποτιμούν την ανάγκη να είναι οι ρύποι του 2030 συμβατοί με τον στόχο του 1,5 βαθμού», σημείωσε ο Μπιλ Χερ, επικεφαλής της οργάνωσης Climate Analytics, που συμβάλλει στην κατάρτιση του Climate Action Tracker.

Την περασμένη εβδομάδα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας είχε υποστηρίξει ότι εάν τηρηθούν όλες οι υποσχέσεις της Γλασκώβης, η αύξηση θα περιοριστεί στον 1,8 βαθμό Κελσίου. Η μελέτη αυτή θεωρεί δεδομένο ότι κάποιες χώρες θα συνεχίσουν να αυξάνουν τους ρύπους τους έως το 2030 και θα προχωρήσουν σε δραστικές περικοπές μετά.

Εν τω μεταξύ, έρευνα του Οργανισμού Μετεωρολογίας του ΟΗΕ έδειξε ότι σε περίπτωση ανόδου της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, ο αριθμός των ανθρώπων που θα εκτίθενται σε ανυπόφορες συνθήκες ζέστης και υγρασίας ετησίως θα ανέρχεται στο 1 δισ., θα είναι δηλαδή 15 φορές περισσότεροι από όσους εκτίθενται σε τόσο ακραίες συνθήκες σήμερα.

Χθες, βρέθηκε στη Γλασκώβη η Αμερικανίδα βουλευτής των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάζιο Κορτέζ, η οποία ζήτησε από τους πολίτες να συνεχίσουν να πιέζουν για υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών. Για την ώρα, αυτές που πιέζουν είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες και συγκεκριμένα η Volkswagen και η Toyota, ώστε να μην υπογράψουν τη δέσμευση για απαγόρευση ρυπογόνων τεχνολογιών έως το 2040.