1938: Η απαρχή μιας θηρωδίας

Την 83η επέτειο από το αντισημιτικό πογκρόμ της «Νύχτας των Κρυστάλλων» στη ναζιστική Γερμανία τίμησε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την 83η επέτειο από το αντισημιτικό πογκρόμ της «Νύχτας των Κρυστάλλων» στη ναζιστική Γερμανία τίμησε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Σε ομιλία του στο Βερολίνο, ο Γερμανός πρόεδρος μίλησε για τη δολοφονία χιλίων ανθρώπων, τον βιασμό εκατοντάδων γυναικών, τον βανδαλισμό τουλάχιστον 7.500 επιχειρήσεων ιδιοκτησίας Γερμανών Εβραίων και τον εμπρησμό 1.400 συναγωγών. Στις 9 Νοεμβρίου 1938, με αφορμή τη δολοφονία Γερμανού διπλωμάτη στο Παρίσι από Πολωνοεβραίο πρόσφυγα στη Γαλλία, μέλη του ναζιστικού κόμματος –αλλά και μέχρι τότε απολίτικοι Γερμανοί και Αυστριακοί πολίτες– διαδηλώνουν στους δρόμους πολλών πόλεων, για να στραφούν αμέσως εναντίον καταστημάτων, τόπων λατρείας και κατοικιών Εβραίων συμπολιτών τους. Τα θύματα του πογκρόμ ξυλοκοπούνται, υφίστανται δημόσιους εξευτελισμούς, με πολλούς να καταλήγουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ οι περιουσίες τους λεηλατούνται. Περισσότεροι από 30.000 Γερμανοί Εβραίοι οδηγούνται σε στρατόπεδα εργασίας, όπου υφίστανται βασανιστήρια.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος Σταϊνμάγερ υπενθύμισε ότι η 9η Νοεμβρίου 1989 είναι επίσης η ημέρα της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, που επέτρεψε για πρώτη φορά σε κατοίκους της Ανατολικής Γερμανίας να επισκεφθούν τη Δύση. Στις 9 Νοεμβρίου 1918, ο Σοσιαλδημοκράτης Φίλιπ Σάιντεμαν ανακηρύσσει τη γερμανική δημοκρατία, μετά την ήττα στον Μεγάλο Πόλεμο και τη φυγή του Κάιζερ στην Ολλανδία.

Η 9η Νοεμβρίου είναι εκτός από «Νύχτα των Κρυστάλλων», η ημέρα πτώσης του Τείχους το 1989 και εκείνη της ανακήρυξης της Γερμανικής Δημοκρατίας το 1918.

Αμφισημία

«Η 9η Νοεμβρίου είναι μία ημέρα αμφίσημη: ημέρα φωτός αλλά και σκότους. Κάνει την καρδιά μας να χτυπά ταχύτερα και φέρνει δάκρυα στα μάτια. Μας κάνει να ελπίζουμε ότι το καλό που υπάρχει στη χώρα μας θα επικρατήσει, ενώ απελπισία μας προκαλεί η όψη της αβύσσου που συχνά ανοίγεται μπροστά μας. Ισως αυτός είναι ο λόγος που η 9η Νοεμβρίου είναι μία τόσο γερμανική ημέρα, μία ημέρα που αποκαλύπτει τόσο πολλά για τη χώρα μας. Για μένα, η 9η Νοεμβρίου είναι η εμβληματική γερμανική ημέρα», είπε ο Γερμανός πρόεδρος.

Τη μνήμη των θυμάτων της Νύχτας των Κρυστάλλων τίμησε χθες και η Αυστρία, με τον δήμο της Βιέννης να προβάλει φωτεινό «Τείχος Μνήμης», στον οποίο αναγράφονται τα ονόματα των 64.000 Αυστριακών Εβραίων που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Μήνυμα αφύπνισης και εγρήγορσης απηύθυνε ωστόσο χθες ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Γερμανίας, Γιόζεφ Σούστερ, λέγοντας: «Τα πογκρόμ του 1938, που δεν προκάλεσαν την εποχή εκείνη ευρεία διαμαρτυρία από μέρους των Γερμανών πολιτών, πρέπει να λειτουργούν πάντα σαν προειδοποίηση για την απειλή της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού». Προβολές πραγματοποιήθηκαν σε συναγωγές 18 πόλεων σε Αυστρία και Γερμανία, που καταστράφηκαν από τους ναζί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή