E.E. – Μεταναστευτικό: Η Κομισιόν απαντά στον Μισέλ για τους φράχτες

E.E. – Μεταναστευτικό: Η Κομισιόν απαντά στον Μισέλ για τους φράχτες

Ωστόσο, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα των συζητήσεων που έχουν ανοίξει

5' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι «η Ε.Ε. δεν πρέπει να χρηματοδοτεί φράχτες και συρματοπλέγματα στα εξωτερικά της σύνορα», ωστόσο αναγνωρίζει ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα των συζητήσεων που έχουν ανοίξει, στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης στα σύνορα μεταξύ Λευκορωσίας και Πολωνίας.

Κληθείσα να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από το Βερολίνο, ότι «έχει ανοίξει η συζήτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση από την Ε.Ε. των φυσικών υποδομών στα σύνορα» και ότι αυτό είναι κάτι το οποίο «θα πρέπει να διευθετηθεί γρήγορα», η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν απάντησε: «Δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες ή να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τη συζήτηση για τους φράχτες. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι είμαστε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε τα κράτη-μέλη στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και πώς να στηρίξουμε κράτη-μέλη, όπως η Πολωνία».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα μετανάστευσης, Ανταλμπέρ Γιανζ είπε ότι αυτή τη στιγμή, η θέση της Επιτροπής είναι ότι «η χρηματοδότηση της Ε.Ε. δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους υποδομών (φράχτες και συρματοπλέγματα) στα σύνορα της Ε.Ε.». Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες διασφαλίζουν στην Επιτροπή να γνωρίζει για ποιο σκοπό δαπανώνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια σε υποδομές στα σύνορα.

«Είναι κατ’ αρχήν ευθύνη του κάθε κράτους-μέλους να σχεδιάσει τις συνοριακές υποδομές που θέλει να διαθέτει και η χρηματοδότηση της Ε.Ε. το υποστηρίζει. Γνωρίζουμε πού δαπανάται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αλλά το τι θα χρηματοδοτήσουν τα ίδια τα κράτη-μέλη εξαρτάται από τα ίδια», ανέφερε ο Γιανζ.

E.E. – Μεταναστευτικό: Η Κομισιόν απαντά στον Μισέλ για τους φράχτες-1

ΟΗΕ: Οι μετανάστες δεν αιτιολογούν ανέγερση τειχών

Επιπλέον, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), Φίλιπο Γκράντι, δήλωσε σε ευρωβουλευτές ότι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να τηρούν το κράτος δικαίου και να μην εισέρχονται σε μια εξίσωση προς τα κάτω όταν αντιμετωπίζουν μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να εισέλθουν στο ευρωπαϊκό μπλοκ

«Αυτές οι δοκιμασίες απλά δεν αιτιολογούν αντανακλαστικές αντιδράσεις που έχουμε δει σε ορισμένα μέρη – την ανεύθυνη ξενοφοβική ρητορική, την ανέγερση τειχών, συρματοπλέγματα και βίαιες επαναπροωθήσεις που περιλαμβάνουν ξυλοδαρμό προσφύγων και μεταναστών», τόνισε ο Γκράντι στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ένωση που βασίζεται στο κράτος δικαίου, πρέπει και μπορεί να πράξει καλύτερα και αναφορικά με ζητήματα κράτους δικαίου να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα προς άλλους».

E.E. – Μεταναστευτικό: Η Κομισιόν απαντά στον Μισέλ για τους φράχτες-2

Μετανάστες έριξαν φράχτες και πέρασαν τα σύνορα

Όπως μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP, δύο μεγάλες ομάδες μεταναστών πέρασαν τα σύνορα της Λευκορωσίας και εισήλθαν στην επικράτεια της Πολωνίας.

Δεκάδες μετανάστες κατάφεραν να ρίξουν τμήματα των φραχτών στα χωριά Κρίνκι και Μπιαλοβέζα, εξήγησε το πρακτορείο, επικαλούμενο ρεπορτάζ του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού Μπιαλίστοκ.

Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη λευκορωσική πλευρά των συνόρων, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το δριμύ ψύχος με αυτοσχέδιες φωτιές.

Προερχόμενοι από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και την Αφρική, αναζητούν πρόσβαση στο έδαφος της Ε.Ε., αλλά οι ελπίδες τους εμποδίζονται από τον συρμάτινο φράχτη και το τείχος των Πολωνών μεθοριακών φρουρών.

Πολωνία: «Κρατική τρομοκρατία» οι ενέργειες του Μινσκ

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας κατηγόρησε σήμερα τη Λευκορωσία για «κρατική τρομοκρατία» στην κρίση που έχει προκληθεί στα σύνορα της χώρας του με τη Λευκορωσία.

«Είναι σαφές ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε εδώ είναι η εκδήλωση κρατικής τρομοκρατίας», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη Βαρσοβία.

E.E. – Μεταναστευτικό: Η Κομισιόν απαντά στον Μισέλ για τους φράχτες-3

Ε.Ε.: Κοντά σε νέες κυρώσεις κατά Μινσκ

Επιπλέον, οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα ότι η απόφαση της Λευκορωσίας να ενθαρρύνει μετανάστες από τη Μέση Ανατολή να εισέλθουν στην Πολωνία μπορεί νομικά να θεωρηθεί μια «υβριδική επίθεση» που αποτελεί βάση για έναν νέο γύρο κυρώσεων εις βάρος του Μινσκ, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των 27 απεσταλμένων του ευρωπαϊκού μπλοκ στις Βρυξέλλες, ανέφεραν διπλωμάτες. Η Λευκορωσία αρνείται οποιαδήποτε επιλήψιμη ενέργεια και λέει ότι η ίδια, και όχι η ΕΕ, είναι θύμα μιας «υβριδικής επίθεσης» με χρήση αντισυμβατικών τακτικών πολέμου.

Το Reuters ανέφερε χθες Τρίτη ότι η ΕΕ βρίσκεται κοντά στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων ενάντια στη Λευκορωσία, με τιμωρητικά μέτρα ενάντια σε περίπου 30 άτομα και οντότητες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών και της λευκορωσικής αεροπορικής εταιρείας Belavia, με την έγκριση αυτών των κυρώσεων να αναμένεται το νωρίτερο την επόμενη εβδομάδα.

Το πακέτο κυρώσεων θα συζητηθεί από εμπειρογνώμονες αύριο Πέμπτη με δυνατότητα έγκρισης τη Δευτέρα, όταν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν προγραμματισμένη συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, η συμφωνία για τους στόχους των κυρώσεων και οι αποδείξεις που απαιτούνται για την αποφυγή ένδικων προσφυγών σημαίνει ότι η επιβολή κυρώσεων ενδέχεται να διαρκέσει περισσότερο. Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει επίσης να αποφασίσουν εάν θα στοχεύσουν τις υφιστάμενες συμβάσεις μίσθωσης αεροσκαφών της Belavia ή μόνο μελλοντικές συμφωνίες.

E.E. – Μεταναστευτικό: Η Κομισιόν απαντά στον Μισέλ για τους φράχτες-4
MON/Handout via REUTERS

Στο πλευρό της Πολωνίας δηλώνει το ΝΑΤΟ

Παράλληλα σήμερα η Πολωνία ενημέρωσε τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορά της, την οποία η Βορειοατλαντική Συμμαχία τονίζει ότι προκλήθηκε από το Μινσκ, δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση.

«Οι σύμμαχοι κατέστησαν σαφές ότι η Λευκορωσία φέρει την ευθύνη για την κρίση και ότι η χρήση του μεταναστευτικού από το καθεστώς Λουκασένκο ως μια υβριδική τακτική είναι απάνθρωπη, παράνομη και απαράδεκτη», είπε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να βοηθήσει περαιτέρω τους συμμάχους μας και να διατηρήσει την ασφάλεια στην περιοχή», είπε ο αξιωματούχος.

E.E. – Μεταναστευτικό: Η Κομισιόν απαντά στον Μισέλ για τους φράχτες-5

Η Μέρκελ ζητά από τον Πούτιν να δράσει

Σημειώνεται επίσης ότι η απερχόμενη Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να αναλάβει δράση σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας και Πολωνίας, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.«Η εργαλειοποίηση των μεταναστών από το καθεστώς της Λευκορωσίας είναι απάνθρωπη και απαράδεκτη», υπογράμμισε η Μέρκελ στον Ρώσο πρόεδρο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους.

Σύμφωνα με τον Ζάιμπερτ, αντικείμενο της συνομιλίας ήταν η κατάσταση στα πολωνολευκορωσικά σύνορα, με την Καγκελάριο να ζητά από τον Πούτιν «να ασκήσει την επιρροή του» στο καθεστώς του Μινσκ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa

Ειδήσεις σήμερα 

 Μεταναστευτικό: Ρήξη Πολωνίας – Λευκορωσίας

 ΕΕ: «Γκανγκστερική επιχείρηση» από Λουκασένκο στα σύνορα με Πολωνία

 Λιθουανία: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις προσφυγικές ροές

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή